Παρασκευή 27.01.2023

Χαλαρώνουν από σήμερα τα μέτρα – Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση

Με τάση αισιοδοξίας, αλλά καθημερινά «μαύρες» ημέρες όσον αφορά στον αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό, σήμερα η χώρα μας μπαίνει ξανά σε περίοδο απελευθέρωσης της διασκέδασης. Οι ειδικοί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει και η χορήγηση -με κατ’ οίκον παράδοση- των αντι-ιικών χαπιών.
Από σήμερα το ωράριο στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης είναι ελεύθερο και η μουσική επανέρχεται, ως συνέπεια της πτωτικής επιδημιολογικής πορείας. Παραμένει, ωστόσο, ο περιορισμός να μην επιτρέπονται οι όρθιοι, αλλά μόνο καθήμενοι. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) εκτίμησε ότι σε 15-20 ημέρες πολύ πιθανόν να υπάρξει αναστροφή και άλλων μέτρων, όχι πάντως όσων αφορούν στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και στοχεύουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. «Η “Ομικρον” είναι πέντε φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματά της αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της “Δέλτα”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιδημιολογική εικόνα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 11.124 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 178.000 τεστ, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται σε 6,25%. Η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ είναι εμφανής, αφού ο δείκτης των διασωληνωμένων έπεσε και άλλο, και έως χθες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους νοσηλεύονταν 571 ασθενείς. Οι θάνατοι, ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν πολύ υψηλά ημερήσια νούμερα. Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση περιλάμβανε 97 θανάτους που σημειώθηκαν σε ένα 24ωρο και ο Ιανουάριος έως και χθες έχει καταγράψει συνολικά 2.582 θανάτους. Ελαφρώς ανοδική τάση παρατηρείται ως προς τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον μέσο όρο νέων εισαγωγών του επταημέρου να διαμορφώνεται σε 442 ασθενείς.

Πρεμιέρα…

Στο μεταξύ, από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για τα αντι-ιικά χάπια της μολνουπιραβίρης ώστε να εξετάζονται εντός 24ώρου από την αρμόδια επιτροπή που έχει οριστεί και να αποστέλλονται κατ’ οίκον με κούριερ στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια. Τα στοιχεία από έξι κλινικές μελέτες, όπως ανακοίνωσαν η MSD και η Ridgeback, δείχνουν ότι η θεραπεία με μολνουπιραβίρη δρα αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης «Oμικρον». Η μολνουπιραβίρη έχει δείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, ενώ ειδικά στην παράμετρο της θνητότητας η μείωση φτάνει το 89%. Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.

Σχολεία

Τρία self tests θα πραγματοποιήσουν για αυτή την εβδομάδα οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί όσων σχολείων βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας την προηγούμενη εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας. Τα τεστ, επομένως, στα σχολεία που παρέμειναν κλειστά την εβδομάδα που πέρασε θα πραγματοποιηθούν έως και 24 ώρες πριν τη σημερινή προσέλευση, την αυριανή (1/2) και της Παρασκευής (4/2). Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δύο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ, όλα με δική τους επιβάρυνση.

Το ράπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν τη σημερινή προσέλευση και της Παρασκευής (4/2), ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (1/2).

Στα άλλα σχολεία που λειτούργησαν κανονικά την περασμένη εβδομάδα ή που ήταν σε αναστολή λόγω κακοκαιρίας αλλά επαναλειτούργησαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή με σελφ τεστ, εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία δύο ελέγχων την εβδομάδα.

 

Πηγή: eleftheros typos

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ