Τετάρτη 29.11.2023

Χαβάη: Αυτή είναι η ροζ λίμνη που θυμίζει τσιχλόφουσκα – Γιατί προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων

«Μόλις έλαβα μια αναφορά από κάποιον που περπατούσε στην παραλία και μου τηλεφώνησε λέγοντάς μου: «Κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ πέρα»», δήλωσε ο Bret Wolfe, διαχειριστής του καταφυγίου.

Ο Wolfe θορυβημένος από το έντονο ροζ χρώμα πιστεύοντας πως πρόκειται για άνθιση φυτοπλαγκτού αλλά οι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν πως ένας οργανισμός που ονομάζεται αλοβακτήριο (halobacteria) μπορεί να είναι ο «ένοχος».

Τα αλοβακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που ευδοκιμούν σε υδάτινα σώματα με υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού

Σύμφωνα με τον Guardian, τα αλοβακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που ευδοκιμούν σε υδάτινα σώματα με υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού, γι’ αυτό και θεωρούνται «ακραιόφιλα» – δηλαδή οργανισμοί που ευδοκιμούν σε συνθήκες ακραίες για τα περισσότερα έμβια όντα. Η αλατότητα στη λίμνη Κεάλια είναι αυτή τη στιγμή διπλάσια από εκείνη του θαλασσινού νερού.

Στα «κόκκινα» η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία – Σε επιφυλακή οι αρχές

Ο Wolfe δήλωσε ότι το εργαστήριο θα πρέπει να πραγματοποιήσει ανάλυση DNA για την οριστική ταυτοποίηση του οργανισμού.

Χαβάη: Η πιθανή αιτία που η λίμνη βάφτηκε» ροζ

Η ξηρασία στο Μάουι πιθανόν να έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Κανονικά το ρέμα Waikapu τροφοδοτεί τη λίμνη Kealia και ανεβάζει τη στάθμη του νερού αλλά ο Wolfe δήλωσε ότι αυτό έχει να συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Μια βροχή, που θα μειώσει τα επίπεδα αλατότητας του νερού, ίσως επαναφέρει το φυσιολογικό χρώμα του, εκτιμά ο Wolfe. «Αυτό μπορεί να το κάνει να εξαφανιστεί», δήλωσε.

Κανείς στο καταφύγιο δεν έχει ξαναδεί τη λίμνη σε χρώμα… τσιχλόφουσκας. Ούτε καν οι εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή εδώ και 70 χρόνια. Ωστόσο, η λίμνη έχει περάσει και στο παρελθόν περιόδους ξηρασίας και υψηλής αλατότητας αλλά ο Wolfe δεν είναι σίγουρος γιατί αυτή το φορά το χρώμα έγινε ροζ.

Το ροζ νερό δεν φαίνεται να βλάπτει τα πουλιά, δήλωσε ο Wolfe.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ