Τετάρτη 30.11.2022

Δελτίο Τύπου της ΔΕΕΠ Λέσβου σχετικά με τη δήθεν υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης στα θέματα υγείας είναι πάντοτε καλοδεχούμενες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαϊκισμός, με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου είναι αυτός, που οδήγησε τη χώρα μας σε ασφυκτικές καταστάσεις για την οικονομία και την κοινωνία. Επειδή, λοιπόν κατά τις προηγούμενες ημέρες, πολύ φαιά ουσία και πολύ μελάνι ξοδεύτηκαν αναφορικά με τη δήθεν υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε τα κάτωθι:

  • Στο νησί μας λειτουργούν πέντε Κέντρα Υγείας, της Μυτιλήνης, της Καλλονής, του Πολιχνίτου, του Πλωμαρίου και της Άντισσας, τα οποία έχουν οριστεί με βάση την γεωγραφική αλλά και την πληθυσμιακή κατανομή.
  • Τα τέσσερα απομακρυσμένα λειτουργούν από την ίδρυση τους σε 24ωρη βάση. Το Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης (πρώην Ι.Κ.Α.) και λόγω της γεωγραφικής του θέσης αλλά και της εγγύτητας του με το Νοσοκομείο λειτουργούσε μόνο πρωί, όπως και τα αντίστοιχα της Χίου, της Σάμου και της Ρόδου.
  • Το 2015 με την έναρξη των προσφυγικών ροών κρίθηκε αναγκαία η λειτουργία τους σε 24ωρη βάση, ώστε να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
  • Κατά την τελευταία διετία ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονταν στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, κατά τις βραδινές ώρες είχε μειωθεί αισθητά έως και μηδενιστεί κάποιες φορές.
  • Η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια έκρινε, με γνώμονα την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και τον εξορθολογισμό του κόστους παροχής υπηρεσιών υγείας, ότι έπρεπε να προβεί σε τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας του, τις καθημερινές από τις 07:00

έως τις 21:00 και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 15:00. Να σημειωθεί, δε, ότι τα αντίστοιχα Κέντρα Υγείας Χίου, Σάμου και Ρόδου λειτουργούν μόνο πέντε ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα μέχρι τις 15:00.

• Παράλληλα, η Υγειονομική Περιφέρεια έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης να πραγματοποιούν τις εφημερίες τους στο Νοσοκομείο, ενισχύοντας το δυναμικό του Νοσοκομείου και βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες καθώς στο Νοσοκομείο υπάρχει πλήρης κάλυψη με όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω, κανένα Κέντρο Υγείας δεν έκλεισε. Συνεπώς τα γραφόμενα ότι «Καταργούν Κέντρα Υγείας και ιδρύουν Βάστριες» είναι ανυπόστατα.

Απέναντι, λοιπόν στον λαϊκισμό των ανέξοδων παροχών του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο και τον «ανταγωνιστικό» με το ΣΥΡΙΖΑ καιροσκοπισμό του ΠΑΣΟΚ, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ και θα στηρίξουν έτι περισσότερο τους πολίτες, χωρίς να υποβαθμίζουμε την υγειονομική τους περίθαλψη. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε όλες τις μεταρρυθμίσεις. που αφορούν στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στον εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ, στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην δυνατότητα προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους Έλληνες και στην ομαλή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΚΑΙ Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν επιτέλους την αντιπαραγωγική αντιπολίτευση και να επικεντρωθούν στα ουσιώδη πολιτικά θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου μας. Ζητήματα, που αφορούν την εθνική μας πορεία και την οικονομική μας ανάπτυξη.

Μυτιλήνη, 24-11-2022

Δ.Ε.Ε.Π. ΛΕΣΒΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ