Κυριακή 28.05.2023

Διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας στα 24 της και περιγράφει τα προειδοποιητικά σημάδια που αγνόησε

Μια κοπέλα διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας μόλις 24 χρονών και ελπίζει ότι η ιστορία της μπορεί να βοηθήσει άλλους να εντοπίσουν νωρίτερα την καταστροφική ασθένεια.

«Διαγνώστηκα με σκλήρυνση κατά πλάκας σε ηλικία μόλις 24 ετών, αφού μου είπαν ότι ήμουν απλώς αγχωμένη», είπε η Αντζελίνα Κουμπέρο, μια κοπέλα από το Νιου Τζέρσεϊ.

Η Αντζελίνα είναι σήμερα 27 ετών και διαγνώστηκε με τη νόσο πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 24 ετών, αλλά ο δρόμος ήταν μακρύς. Όπως πολλοί πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, χρειάστηκαν μήνες αβεβαιότητας, ταξίδια στα επείγοντα περιστατικά και επισκέψεις από γιατρό σε γιατρό προτού γίνει η διάγνωση.

Τα συμπτώματα που ταλαιπωρούσαν είχαν θεωρηθεί απλώς ως ψυχοσωματικές εκδηλώσεις του στρες. Τώρα, θέλει και άλλοι που μπορεί να τα βιώνουν να εξεταστούν για σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας

Η αυτοάνοση αυτή ασθένεια έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται λανθασμένα στην προστατευτική επίστρωση του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, θέτοντας εκτός λειτουργίας σιγά-σιγά τα συστήματα επικοινωνίας του σώματος, αναφέρει η Daily Mail. Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νευρολογική νόσος, που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων – τη μυελίνη – ως δικό του ιστό και την καταστρέφει.

Με την πάροδο του χρόνου, το νευρικό σύστημα αρχίζει να καταρρέει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να χάνει σιγά-σιγά την κινητική λειτουργία σε όλο του το σώμα. Πολλοί ασθενείς θα παραλύσουν μερικώς ή πλήρως μετά από μάχη με την ασθένεια κατά τη διάρκεια πολλών ετών.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα όρασης, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης, προβλήματα ψυχικής υγείας και γνωστική παρακμή.

Αν και μπορεί να φαίνεται νεαρή ηλικία, τα συμπτώματα θα αρχίσουν συνήθως μεταξύ της δεκαετίας των 20 και των 40 ετών ενός ατόμου. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι να το διαγνώσουν οι γιατροί.

 Η Αντζελίνα Κουμπέρο που διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας
Η Αντζελίνα Κουμπέρο που διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας

«Έπρεπε να κάνω τη δική μου έρευνα και ήταν τρομακτικό»

«Πήγαινα σε γιατρούς, πήγαινα στα επείγοντα, πήγαινα στον οικογενειακό μου γιατρό, πήγαινα σε έναν ειδικό, σε έναν άλλο ειδικό, και δεν έπαιρνα πραγματικά καμία απάντηση», δήλωσε η κοπέλα στην εκπομπή Good Morning America.

«Έλεγαν, “Φαίνεσαι μια χαρά. Δεν φαίνεσαι άρρωστη. Όλες οι εξετάσεις σου μου φάνηκαν φυσιολογικές” … Ο μόνος λόγος που έβλεπαν ήταν το άγχος».

Τελικά, μια μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε το 2020 απέδειξε ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για την ασθένεια πριν μάθει ότι πάσχει από αυτήν.

«Έπρεπε να κάνω τη δική μου έρευνα για να καταλάβω τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και αυτό ήταν τρομακτικό», είπε η-27 ετών πλέον- Αντζελίνα.

Αν και τα συμπτώματα της Αντζελίνα είχαν αρχικά αποκλειστεί από τους γιατρούς ως συμπτώματα της ασθένειας, το καθένα μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώιμο σημάδι ότι ένα άτομο θα υποφέρει σύντομα από την καταστροφική πάθηση.

Όμως, καθένα από αυτά τα συμπτώματα προκαλείται επίσης από πλήθος άλλων παραγόντων και οι γιατροί θα προειδοποιούσαν να μην υποθέτουμε τα χειρότερα για κοινές παθήσεις, επισημαίνει το σημοσίευμα.

Ομίχλη του εγκεφάλου

Η ομίχλη του εγκεφάλου, που ορίζεται από ξαφνικές κρίσεις σύγχυσης, λήθης, δυσκολία συγκέντρωσης και έλλειψη πνευματικής οξύτητας, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους να χάνουν ώρες από το χρόνο τους προσπαθώντας να ολοκληρώσουν απλές εργασίες. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να θυμηθούν απλές λεπτομέρειες για πράγματα που μόλις έκαναν, όπως τι έφαγαν για μεσημεριανό γεύμα.

Καθώς υφίσταται η βλάβη, θα αρχίσουν να εμφανίζονται βλάβες – ή πληγές – στον εγκέφαλο. Η ανίχνευση αυτής της βλάβης σε μια μαγνητική τομογραφία είναι συνήθως το πρώτο σήμα στον γιατρό ότι κάποιος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια

Το μυρμήγκιασμα και άλλες αισθήσεις στα πόδια είναι από τα πιο γνωστά πρώιμα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Καθώς η μυελίνη που περιβάλλει τα νεύρα του σώματος αρχίζει σιγά-σιγά να φθείρεται, τα νεύρα του ατόμου καταστρέφονται. Αυτά τα νεύρα είναι υπεύθυνα για τη μεταβίβαση πληροφοριών από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα.

Όταν καταστραφούν, μπορεί να μην μπορούν να στείλουν σωστά τις πληροφορίες. Αυτό οδηγεί σε αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος – η οποία συμβαίνει όταν ένα νεύρο ερεθίζεται ή στέλνει επιπλέον σήματα.

Αν και αυτά μπορεί να εμφανιστούν περιστασιακά σε ορισμένους ανθρώπους, όπως π.χ. αφού καθίσουν στο πόδι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γιατροί προειδοποιούν ότι κάποιος που βιώνει συχνά αυτές τις αισθήσεις πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Ημικρανίες

Οι συχνές ημικρανίες είναι ένα πιθανό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ενώ περισσότεροι από ένας στους δέκα Αμερικανούς, για παράδειγμα, υποφέρουν από τους πονοκεφάλους, το WebMD προειδοποιεί ότι οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τις εμφανίσουν από τους συνομηλίκους τους.

Οι γιατροί δεν έχουν εντοπίσει γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους. Προηγούμενες μελέτες απέτυχαν να διαπιστώσουν μια σχέση μεταξύ ημικρανιών και της ασθένειας. Αλλά, κάποιοι εικάζουν ότι η ασθένεια επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει τις ορμόνες.

Όταν η νόσος «φουντώνει» – όπως το αποκαλούν οι γιατροί όταν αρχίζουν να εμφανίζονται νέα συμπτώματα της νόσου ή επιδεινώνονται τα παλιά – οι ημικρανίες είναι επίσης πιο συχνές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ