Τρίτη 03.10.2023

Διαζύγιο: Πόσο πιθανή είναι η επανασύνδεση – Ποιοι ξανασμίγουν

Για κάποιους το γυαλί που σπάει δεν θα ξανακολλήσει απλώς, κόντρα στην περίφημη ρήση για τον χωρισμό, αλλά θα παραμείνει γερό για πολλά ακόμα χρόνια. Πόσα ακριβώς δεν είναι γνωστό, γνωρίζουμε όμως από τα στατιστικά δεδομένα ότι ένα 6% των χωρισμένων ζευγαριών θα ξανασμίξουν και θα επανενωθούν με τα -ιερότερα τη φορά αυτή;- δεσμά του γάμου, και ένα 10-15% θα συμφιλιωθούν και θα αποκαταστήσούν έστω τις σχέσεις τους.

Τις παραπάνω πληροφορίες κοινοποιεί μέσω άρθρου της στο Conversation η Δρ Ann Gold Buscho, κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση σε οικογενειακά ζητήματα όπως τα διαζύγια, η γονεϊκότητα κ.α., στο οποίο διαπραγματεύεται το ζήτημα της επανασύζευξης ζευγαριών που διέκοψαν την κοινή τους πορεία εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων. Προβλήματα που επιλύθηκαν με ατομική προσπάθεια ή τη συμμετοχή επαγγελματιών και, καθώς φαίνεται, οδήγησαν σε ισχυρότερους δεσμούς αφού το 60% όσων επέλεξαν να παντρευτούν ξανά τον ίδιο άνθρωπο θα μείνουν σταθεροί στους γαμήλιους όρκους τους, έναντι 30% που θα λύσει ξανά το γάμο μέσω διαζυγίου.

Σύμφωνα με τη Δρ Gold Buscho, αν κάτι δεν «δούλεψε» στον γάμο θα πρέπει να διορθωθεί, ειδάλλως η επανασύνδεση θα είναι μάταιη· η προηγούμενη προβληματική κατάσταση αναπόφευκτα θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο. Έλλειψη οικειότητας, οικονομικά άγχη, κατάχρηση ουσιών, παραμέληση συζύγου και οικογένειας ή αίσθημα μοναξιάς είναι κάποια από τα ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις και αλλαγές στην καθημερινότητα και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με ειδικούς.

Κάποιες πρακτικές συμβουλές της ίδιας για βασικά προβλήματα:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ