Δευτέρα 17.06.2024

Διευθυντής FBI: Ο κορωνοϊός «πιθανότατα» διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν

Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, επιβεβαίωσε το συμπέρασμα της υπηρεσίας του ότι η πανδημία της Covid-19 ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της WSJ για τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού και σχολιάζοντας για πρώτη φορά τις εκτιμήσεις του FBI, ο Ρέι επανέλαβε τα αρχικά ευρήματα της υπηρεσίας του από το 2021, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Κίνας φέρεται να έχει εργαστεί για να υπονομεύσει τα καταδικαστικά πορίσματα.

«Το FBI έχει αξιολογήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η προέλευση της πανδημίας είναι πιθανότατα ένα εργαστηριακό περιστατικό στην Ουχάν», είπε ο Ρέι στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Εδώ μιλάτε για πιθανή διαρροή από εργαστήριο που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση».

Το FBI είχε καταλήξει για πρώτη φορά το 2021 στο συμπέρασμα αυτό, εκφράζοντας «μέτρια» πεποίθηση ότι η πανδημία ήταν αποτέλεσμα τυχαίας διαρροής του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, τόνισε πάντως προ ημερών ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην αμερικανική προέλευση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Διευθυντής FBI: Η Κίνα προσπαθεί να υπονομεύσει την έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης

Ο Ρέι είπε ότι η έρευνα διεξήχθη από κορυφαίους ειδικούς του FBI και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι οποίοι ειδικεύονται στην παρακολούθηση πιθανών εστιών.

«Το FBI έχει ανθρώπους, πράκτορες, επαγγελματίες, αναλυτές, ιολόγους, μικροβιολόγους, κ.λπ., οι οποίοι εστιάζουν, συγκεκριμένα, στους κινδύνους των βιολογικών απειλών, που περιλαμβάνουν πράγματα όπως νέους ιούς, όπως ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 , και τις ανησυχίες για τις απειλές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αν πέσουν σε λάθος χέρια κάποιων κακών, κάποιου εχθρικού κράτους, ενός τρομοκράτη, ενός εγκληματία», είπε ο Ρέι. «Λοιπόν, εδώ, μιλάτε για μια διαρροή σε ένα εργαστήριο που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση που σκότωσε εκατομμύρια Αμερικανούς, και γι’ αυτό ακριβώς σχεδιάστηκε αυτή η ικανότητα». Παρά το συμπέρασμα του FBI, ο Ρέι πρόσθεσε ότι το Πεκίνο προσπαθεί συνεχώς να υπονομεύσει το έργο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos

«Θα κάνω απλώς την παρατήρηση ότι η κινεζική κυβέρνηση, μου φαίνεται πως έκανε ό,τι μπορούσε στην προσπάθεια να εμποδίσει το έργο που κάνουμε, το έργο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι στενοί ξένοι εταίροι μας κάνουν, και αυτό είναι ατυχές για όλους», είπε ο διευθυντής του FBI στο Fox.

Η αντίδραση της Κίνας

Προ ημερών το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέσυρε την ανάλυση του Υπουργείου Ενέργειας ότι το ξέσπασμα της πανδημίας πιθανότατα προήλθε από διαρροή του κορωνοϊού από κινεζικό ερευνητικό εργαστήριο στην Ουχάν. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, κατηγόρησε χωρίς να κατονομάσει εκείνους που προσπαθούν να συκοφαντήσουν ή να δυσφημήσουν την Κίνα – ακόμη και εν μέσω συνεχιζόμενων εκκλήσεων προς το Πεκίνο να παράσχει πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες από τις εγκαταστάσεις στην Ουχάν.

«Ορισμένα μέρη θα πρέπει να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν το αφήγημα της «εργαστηριακής διαρροής», να σταματήσουν να σπιλώνουν την Κίνα και να σταματήσουν να πολιτικοποιούν τον εντοπισμό προέλευσης», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου τη Δευτέρα.

Και υπογράμμισε τη συνεργασία του Πεκίνου με τις ερευνητικές υπηρεσίες, αν και το 2021 η Κίνα απέρριψε μια προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να πραγματοποιήσει μια δεύτερη φάση της έρευνάς της. Η ομάδα αρνήθηκε ότι εγκατέλειψε την έρευνά της λόγω εμποδίων που ήγειρε η Κίνα.

Αν και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ συντάχθηκε με το FBI στην εκτίμηση ότι πιθανότατα ο κορωνοϊός διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας στην Ουχάν, άλλες τέσσερις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να υποστηρίζουν ακόμη το σενάριο ζωονοτικής μετάδοσης του κορωνοϊού, δηλαδή της μεταπήδησής του σε άνθρωπο από ζώο στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν.

Δύο υπηρεσίες, εκ των οποίων η μία είναι η CIA, ακόμη δεν έχουν αποφανθεί οριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ