Δευτέρα 17.06.2024

Διπλή διάκριση για την ταινία «Λesvia» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δύο βραβεία απέσπασε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Λesvia», της καταξιωμένης φωτογράφου και παραγωγού ντοκιμαντέρ από τη Λέσβο Τζέλης Χατζηδημητρίου.

Οι κεντρικές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκαν και 260 επαγγελματίες του σινεμά από ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην Αγορά Ντοκιμαντέρ και τα παράλληλα τμήματα Thessaloniki Pitching Forum, Docs in Progress, Agora Lab, Agora Talks, Doc Counselling και Doc Market και EWA Mentoring Program. Το Αγορά Ντοκιμαντέρ είναι το σημείο συνάντησης για τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ με έναν μεγάλο αριθμό δράσεων που θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος τους φεστιβάλ όπως τα Agora Talk, το Agora Lab και το EWA Mentoring Program».

Το βραβείο post–production της εταιρείας Two Thirty Five, απονέμεται στην ταινία:

ΛΕΣΒΙΑ, Η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΣΟΥ

Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Τζέλη Χατζηδημητρίου –  Άνεμος Δημιουργίας, Ελλάδα

«Ξεκίνησα αυτό το πρότζεκτ μόνη μου, έχοντας μόνο την υποστήριξη της κοινότητάς μου, της λεσβιακής κοινότητας. Είμαι διπλή λεσβία, μια λεσβία γεννημένη στη Λέσβο. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβω και τις δύο πλευρές», είπε η σκηνοθέτιδα και παραγωγός, Τζέλη Χατζηδημητρίου. Για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ η Τζέλη Χατζηδημητρίου στηρίχθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Όταν η χώρα σου αγνοεί μια ολοφάνερη ανθρωπιστική κρίση, υπάρχουν τρόποι για να ασκήσεις πίεση στην εξουσία. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος απέναντι σε μια τέτοια συνθήκη, υπενθυμίζοντάς μας πως κι εμείς με τη σειρά μας δεν πρέπει να μένουμε απαθείς»

Επιπλέον “η Λεσβία” της Τζέλης Χατζηδημητρίου απέσπασε και το βραβείο Onassis Cinema Award 2022.

Το βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση παρέδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Η παραγωγός και σκηνοθέτιδα, Τζέλη Χατζηδημητρίου, παρέλαβε το βραβείο εμφανώς συγκινημένη. «Ποτέ δεν πίστευα ότι μια ταινία σαν αυτή θα βραβευόταν. Ελπίζω αυτή να είναι μόνο η αρχή. Ότι δεν θα μείνει μόνο στις ταινίες. Ότι ο κόσμος θα γίνει πιο συμπεριληπτικός απέναντι στη διαφορετικότητα. Σε όλων των ειδών τις διαφορετικότητες», είπε σχετικά.

«Μια κοινότητα που διεκδικεί τη μοναδικότητά της, που βγαίνει από το σκοτάδι στο φως του Αιγαίου και τελικά σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μια νέα ζωή, μια νέα συνθήκη. Ένα πρότζεκτ βαθιά πολιτικό, που αξιώνει ίση μεταχείριση, που δημιουργεί ελπίδα για ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που διακρίνεται για το θάρρος, την πολυσυλλεκτικότητα, τον ρομαντισμό του. Το ντοκιμαντέρ για μια γνωστή ιστορία με πολλές άγνωστες πτυχές συναντά το όραμα του Ιδρύματος Ωνάση για μια ανοιχτή κοινωνία. Η ταινία αυτή, που ελπίζουμε σύντομα να δούμε στις αίθουσες, ας είναι ένα ακόμα βήμα προς την ελευθερία και την ισότητα» σημείωσε η κριτική Επιτροπή Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συγχαίρει την δημιουργό και παραγωγό Τζέλη Χατζηδημητρίου για την σημαντική διάκριση που έλαβε η ταινία της “λΕΣΒΙΑ, η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού” στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποσπώντας δύο βραβεία. Η Περιφερειακή Αρχή ήταν ο πρώτος φορέας που  στήριξε  την προσπάθεια αυτή της κας Χατζηδημητρίου και θα συνεχίσει να στηρίζει ανάλογες προσπάθειες δημιουργών οι οποίοι αποτελούν πρεσβευτές των νησιών μας όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και διεθνώς.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://www.limnosfm100.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ