Σάββατο 04.02.2023

Δύο μαρτυρίες-σοκ για τον βιαστή ιερέα: Πώς παρενοχλούσε κορίτσια και γυναίκες, προσέφερε χρήματα σε ανήλικη

Μετά τα όσα σοκαριστικά αποκαλύφθηκαν για τον βιασμό στο πάρτι της Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες ώρες προκαλεί σοκ η αποκάλυψη για τη δράση ιερέα-βιαστή.

Ο 37χρονος Στέφανος Βερλέκης, που λειτουργούσε σε ναό στα Κάτω Πατήσια, συνελήφθη χθες για το βιασμό ανήλικης το 2019, κατ’ επανάληψη. Οι λεπτομέρειες για τη δράση του έχουν προκαλέσει σοκ, καθώς φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε τη θέση του, ως δάσκαλος στο κατηχητικό και ως ιερέας, για να εκμεταλλεύεται τα θύματά του.

Μέχρι στιγμής υπάρχει μια επιβεβαιωμένη καταγγελία σε βάρος του, αυτή της 18χρονης σήμερα κοπέλας που έζησε τον εφιάλτη στα χέρια του τους τελευταίους μήνες του 2019 και τους πρώτους του 2020.

Ο ιερέας φέρεται να τη βίαζε στην εκκλησία, στους χώρους του κατηχητικού, στο γραφείο του.

Φέρεται, ωστόσο, να υπάρχουν και άλλες καταγγελίες σε βάρος του ιερέα και ήδη διεξάγεται έρευνα για να διερευνηθεί αν και άλλες ανήλικες ή μεγαλύτερες γυναίκες έχουν γίνει θύματά του.

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του ιερέα ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμόανηλίκου και πλήθος άλλων σχετικών αδικημάτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον έθεσε σε αργία.

Νέες καταγγελίες για τη δράση του ιερέα-βιαστή προκαλούν σοκ

Εν τω μεταξύ, δύο μαρτυρίες, μιας 18χρονης και μιας 30χρονης γυναίκας που φέρνει στο φως το iefimerida, καταδεικνύουν τον τρόπο δράσης του και προσέγγισης των θυμάτων και των υποψήφιων θυμάτων του.

Η μαρτυρία της 18χρονης

Ακολουθεί η καταγγελία της 18χρονης. «Ο κατηγορούμενος στις 4 Νοεμβρίου του 2020 με είχε προσεγγίσει και εμένα με σεξουαλικά κίνητρα. Είχαμε αναλάβει με τον φίλο μου να κάνουμε ένα γκράφιτι στο γήπεδο Άμιλλα Περιστερίου, αφού γνωρίζουμε από αυτά.

Αφού το ολοκληρώσαμε, πήγα μόνη μου στο γραφείο του στο ναό να πληρωθώ και πριν μου δώσει λεφτά άρχισε να μου κάνει περίεργες ερωτήσεις για την προσωπική μου ζωή, εάν είμαι σε σχέση και διάφορες άλλες τέτοιου είδους. Ήθελε να με πείσει να πάω στο κατηχητικό. Εγώ του είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν ασχολούμαι.

Τότε μου είπε ότι θα ήθελε να δώσει σε εμένα ένα παραπάνω ποσό για το γκράφιτι, προκειμένου να με ευχαριστήσει προσωπικά. Εβγαλε δύο 20άρικα για εμένα και το φίλο μου και ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, το οποίο, όπως μου είπε, εάν το δεχόμουν θα έπρεπε να πάρει και εκείνος ένα αντάλλαγμα από εμένα.

Τότε μου εξήγησε ότι θέλει ως αντάλλαγμα μια ώρα από τη ζωή μου. Μου ζήτησε να βρισκόμαστε οι δύο μας σε ένα κτίριο που είχε πάρει ο ίδιος για το κατηχητικό και τη νεολαία, απόγευμα προς βράδυ, και μου έλεγε να μη φοβάμαι γιατί σκοπός είναι να περάσουμε καλά. Είχα απευθυνθεί στην Αστυνομία εντός 24 ωρών, ωστόσο μου είπαν ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

Η μαρτυρία 30χρονης μητέρας

«Έχω φρικάρει, είμαι σε σοκ. Τρέμω ολόκληρη. Είναι φρικιαστικός. Το άκουσα στο ραδιόφωνο και με το που άκουσα 37χρονος, Κάτω Πατήσια, είπα: “Ώπα, αυτός είναι”. Τα παιδιά του είναι συμμαθητές με τα δικά μας και τον είχα εμπιστευτεί σε δύσκολες ώρες, αλλά όταν κατάλαβα περί τίνος πρόκειται εξαφανίστηκα».

Με αυτά τα λόγια 30χρονη μητέρα που επισκέφθηκε το εξομολογητήριο του ιερέα-βιαστή σπάει τη σιωπή της και περιγράφει στο iefimerida.gr τον εφιάλτη που έζησε όταν πήγε για εξομολόγηση στο γραφείο του, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στα Κάτω Πατήσια.

«Όταν γεννήθηκε η κόρη μου είχε κάποια μικρά προβλήματα υγείας και έμεινε στη μονάδα νεογνών. Επειδή ήμουν λεχώνα και δεν επιτρεπόταν να βγω έξω, είχε έρθει σπίτι. Τον είχα καλοδεχτεί, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκα να πάρω τηλέφωνο, για να ανοίξω την καρδιά μου και να ζητήσω βοήθεια από τον Θεό. Ήταν συγχωριανός του συζύγου μου και απευθύνθηκα σε αυτόν. Ήρθε σπίτι, μιλήσαμε και πήρε ένα ρουχαλάκι για το ασαράντιστο μωρό, για να το βάλει στην Αγία Τράπεζα. Συναντηθήκαμε στο μέλλον για να μας δώσει πίσω το ρουχαλάκι του παιδιού και ήπιαμε έναν καφέ. Μέχρι τότε δεν μου είχε δώσει κανένα δικαίωμα».

Φανερά σοκαρισμένη η 30χρονη μητέρα, συνεχίζει την περιγραφή της:

«Ξαφνικά αρχίζω να έχω προβλήματα στον γάμο μου και θέλω να ανοίξω κάπου την καρδιά μου. Και επιλέγω τον ίδιο άνθρωπο. Πηγαίνω στην εκκλησία, με το μωρό στο καρότσι, και καθόμαστε σε ένα γραφείο σαν εξομολογητήριο και αρχίζω και του λέω τα προβλήματα που έχω στον γάμο μου. Δεν έδειχνε να δίνει πολλή βάση σε ό,τι του έλεγα. Με κοιτούσε παράξενα. Δεν μου έλεγε κάτι ουσιαστικό. Ήταν κάπως παράξενος. Μόνο στο τέλος της κουβέντας μου είπε: “Ο Χριστός είναι αγάπη, ο Χριστός είναι έρωτας και θα πρέπει να εισέλθει στο σώμα σου με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο σύντροφός σου. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. Και εάν θες να έχεις το καλό μέσα σου θα πρέπει να αφεθείς και να εμπιστευτείς τον εξομολογητή σου”. Μόλις το άκουσα αγριεύτηκα. Μάζεψα το μωρό και εξαφανίστηκα. Δεν ξαναπήγα και δεν του ξαναμίλησα ποτέ. Αυτή είναι και η τελευταία φορά που του μίλησα. Τόσο φρικιαστικός είναι αυτός ο άνθρωπος. Έκοψα κάθε επαφή. Τελικά, δικαίως αγριεύτηκα. Είδατε τι συνέβη. Ο άνθρωπος φαίνεται ότι είχε βρει αυτόν τον τρόπο για να ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ορέξεις. Να γράψετε ό,τι σας είπα, πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε. Πρέπει να μιλάμε».

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ