Δευτέρα 03.10.2022

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τέλεση αρτοκλασίας στις 10:15 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Αθανάσιος Καλαμάτας, Θεολόγος του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης.
Θα ακολουθήσει η «ευχή των κόλλυβων» και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας ( Επάνω Σκάλα), από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Μυτιλήνης, το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπείες των απόστρατων αξιωματικών, εκπροσώπους των εφεδροπολεμικών οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και συλλόγων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.
Τιμές θα αποδοθούν από στρατιωτικά τμήματα.
Οι φετινές εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις σύμφωνα με τα μέτρα κατά του COVID-19.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://aeolos.tv

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ