Σάββατο 28.05.2022

Εκλογικά διλήμματα στο δρόμο προς τις κάλπες: Η στρατηγική Μητσοτάκη

Τα διλήμματα που θα μπουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας νέο άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο και επιλέγοντας υψηλούς τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εστίασε στην πρώτη κάλπη – καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της …χαλαρής ψήφου – και τόνισε την ανάγκη αυτοδυναμίας για να αποτραπεί ο «εφιάλτης» της ακυβερνησίας.

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Με δεδομένη όμως την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αυτή η προοπτική παραπέμπει αντικειμενικά πλέον μόνο στην αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να προσθέσει  πως «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι της χώρας να μένει μετέωρο, η πορεία να αλλάζει κάθε στιγμή, οι κομματικοί εκβιασμοί να γίνονται ο κανόνας…».

Σκληρό ροκ θα επικρατήσει στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε συνώνυμο της «άρνησης και της μιζέριας». Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να προσέξουν την παγίδα των ανέξοδων υποσχέσεων. «Τα όμορφα λόγια όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν γρήγορα όσα έταζαν αφήνοντας τους πολίτες μόνους κάτω από τα ερείπια που έφεραν τα ψέματα» σημείωσε  χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε ιδιαίτερα στις πρώτες κάλπες, που υπενθυμίζεται πως θα γίνουν με την απλή αναλογική που ευνοεί μια πιο χαλαρή ψήφο. Συγκεκριμένα κάλεσε τους πολίτες να δουν την κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας ως την τελική κάλπη. «Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης πρωτίστως στο πεδίο της οικονομία (π.χ. έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας). Παράλληλα χρησιμοποίησε  το σύνθημα «το είπαμε -το κάναμε», επισημαίνοντας πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις – για παράδειγμα η μείωση φόρων  και εισφορών – υλοποιούνται παρά τις διαδοχικές κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

 

Μητέρα των μαχών η κατάκτηση του κέντρου 

Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο είναι το  μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι εμφανές πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν τα πολιτικά «ανοίγματα». Άλλωστε πρόκειται για ένα κοινό στο οποίο είχε επενδύσει ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Να σημειωθεί πως η τελευταία μέρα του γαλάζιου συνεδρίου ήταν και η πολιτικά πιο ενδιαφέρουσα και συνέβαλε σε αυτό και η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν πρόκειται να γίνουμε Ποτάμι. Ανοιχτή αγκαλιά σε όλους αλλά να ξέρουμε τι εκφράζουν οι ιδέες μας», προσθέτοντας πως κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει.

Πάντως δεδομένη είναι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνέχιση του ανοίγματος στο κεντρώο ακροατήριο. «Και ναι, η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Κέντρο. Το Κέντρο τελικά ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων, γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται κοντά στο Κέντρο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

«Άρωμα γυναίκας» και μήνυμα ανανέωσης στη νέα Πολιτική Επιτροπή

Το απόγευμα της Τετάρτης θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, που εξελέγη από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας σύνθεσης του κομματικού οργάνου είναι η ηλικιακή ανανέωση, ενώ καταγράφεται και ισχυρή γυναικεία παρουσία. Την πρωτιά πέτυχε η Ολγα Μαγγανά, μια νέα μητέρα από το Λαύριο, ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή προσώπων που προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ.

Απευθυνόμενος στο γαλάζιο ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «πρέπει να είμαστε δυναμικοί αλλά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί. Ο κυβερνητισμός και ο παραγοντισμός καραδοκούν πάντα. Αλλά και ο εγκλωβισμός μας σε αντιλήψεις που πρέπει να ανανεωθούν και σε επιχειρήματα που πρέπει να αναδιατυπωθούν». Για να σημειώσει- κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας – πως «όσο ο πολιτικός χρόνος συστέλλεται, τόσο η δική μας πολιτική ευθύνη διαστέλλεται».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ