Πέμπτη 22.05.2025

Έκτακτα μέτρα πριν την τουριστική σεζόν για τη λειψυδρία στη Λέσβο

Με φόντο την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  Μανώλης Κουτουλάκης, συγκάλεσε  το Σάββατο ευρεία σύσκεψη με τους  Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου,  τον Πρόεδρο της  ΔΕΥΑΛ και αρμόδιους φορείς για άμεσες λύσεις και έργα.

Στο τραπέζι τέθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης, για δράσεις αντιμετώπισης της λειψυδρίας στους δύο δήμους, με τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου να ζητούν άμεση ενεργοποίηση κονδυλίων και σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μικρών και μεσαίας κλίμακας έργων.

 

 

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πρόταση αξιοποίησης γεωτρήσεων που παραμένουν ανενεργές λόγω υπερβάσεων σε σίδηρο και αρσενικό, με την εγκατάσταση ειδικών φίλτρων, αλλά και η επανεκκίνηση των ταχυδιυλιστηρίων σε Ερεσό και Μόλυβο, με το πρώτο να βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να λειτουργήσει εντός καλοκαιριού.

Κλείνοντας, η ΔΕΥΑΛ κατέθεσε τεχνικό υπόμνημα με τα απαραίτητα έργα για την ενίσχυση του υδροδοτικού συστήματος του νησιού, το οποίο θα αξιολογηθεί ως βάση για χρηματοδότηση και αποφασίστηκε ότι εντός 10 ημερών θα ολοκληρωθεί η κατανομή αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, ενώ θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για να επιλεγούν τα έργα που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για στελέχωση της ΔΕΥΑΛ και αντικατάσταση παλαιών δικτύων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ζωοδόχου Πηγής, όπου χάνονταν καθημερινά 500-600 κυβικά νερού.

πηγή:aeolos tv

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ