Κυριακή 28.05.2023

Ελλείψεις χιλιάδων εργαζομένων… με ανεργία 10,8%

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντούν σήμερα οι επιχειρηματίες και για ορισμένους κλάδους, όπως τουρισμός, κατασκευές και εστίαση, το μεγαλύτερο. Ο λόγος για την έλλειψη εργατικού δυναμικού για την οποία παραπονούνται όλο και συχνότερα οι επιχειρηματίες, ένα οξύμωρο φαινόμενο όταν το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας φθάνει το 10,8%.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την απασχόληση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στα ελληνικά ξενοδοχεία πέρυσι καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων εργασίας, από το σύνολο των 262.981 που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το 2022, το ποσοστό έλλειψης ήταν 23%.

Στις κατασκευαστικές εταιρίες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τα έργα προχώρησαν σημαντικά τα τελευταία 2-3 χρόνια και σήμερα έχει συσσωρευτεί ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων άνω των 10 δισ. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αθροίζονται συνεχώς και νέα έργα με τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κλάδου θα υπερβεί τα 15 δισ. Είναι προφανές ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα δεδομένα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε τοπικό επίπεδο και περισσότερο στις περιοχές που υπάρχει υψηλή εποχική αγροτική παραγωγή ή τουριστικές ανάγκες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών φορέων, πέρυσι στον νομό Ηρακλείου οι ελλείψεις ήταν της τάξης των 13.000 εργαζομένων και εντοπίζονταν κυρίως σε ξενοδοχοϋπαλλήλους και εργάτες γης.

Σε μελέτη του ΕΜΠ καταγράφεται ανάγκη τουλάχιστον 200.000 επιπλέον εργαζόμενων για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των εργοταξίων. Οι τεχνικές εταιρίες ζητούν να επαναληφθεί η πρακτική της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν τα έργα στηρίχτηκαν σε Ρουμάνους, Αλβανούς και Βούλγαρους εργάτες. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το πού θα διαμένουν και, φυσικά, τις συνθήκες με τις οποίες θα διαβιούν οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες.

Είναι ένα πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του τουρισμού και την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ