Κυριακή 01.10.2023

ΕΟΔΥ: Στα 146 τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Πώς να προφυλαχθείτε

Στα 146 ανέρχονται τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

Από αυτά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα 134 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εννέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τρία περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα του ιού, με καταγραφή αυξημένου αριθμού περιστατικών στις ανωτέρω περιοχές.

Επισημαίνει μάλιστα ότι “καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχικής έξαρσης του ιού, κατά το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλα περιστατικά στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Πώς θα προφυλαχθείτε

Ως εκ τούτου, συστήνεται η σχολαστική τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, στις περιοχές όπου καταγράφονται περιστατικά κατά την τρέχουσα περίοδο, αλλά και σε όλη την επικράτεια (δεδομένης της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού). Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες:

• Να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

• Να μην αφήνουν στάσιμα νερά πουθενά.

Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Όπως σε κάθε περίοδο μετάδοσης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και ενημερώνει τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, σε τοπικό επίπεδο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ