Σάββατο 02.03.2024

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τέλεια διατηρημένο κεφάλι δεινοσαύρου – Έχει ακόμα το δέρμα του

Περίπου 12 χρόνια μετά, οι ειδικοί κατάφεραν να αποκαλύψουν τα λείψανα του δεινοσαύρου, ξύνοντας προσεκτικά τα πετρώματα που το περιέβαλλαν. Ο Μαρκ Μίτσελ, ένας τεχνικός στο Βασιλικό Μουσείο Tyrell, πέρασε  7.000 ώρες και σχεδόν 6 χρόνια, απομακρύνοντας σχολαστικά τα πετρώματα και φέρνοντας στο «φως» ένα καινούργιο είδος αγκυλόσαυρου, που πήρε το όνομα «οζόσαυρος» – στα λατινικά, Borealopelta markmitchelli.

«Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ένωσα τα κομμάτια μαζί σαν ένα παζλ και το ζώο άρχισε να παίρνει μορφή», είπε ο Μίτσελ σε μια νέα συνέντευξη στην Ars Technica , περιγράφοντας την επίπονη διαδικασία.

«Ακριβώς ένα χρόνο πριν τα Χριστούγεννα», συνέχισε, «είχα συναρμολογήσει και τις δύο πλευρές του λαιμού και του κεφαλιού, και θα μπορούσατε πραγματικά να εκτιμήσετε την εντυπωσιακή εμφάνιση του δείγματος και να καταλάβετε ότι αυτό ήταν ένα ζωντανό πλάσμα με εκπληκτική διατήρηση».

Ο επιμελητής του μουσείου, Ντόναλντ Χέντερσον, είπε στον Ars ότι στοιχηματίζει πως το συγκεκριμένο πρόκειται για ένα εύρημα που ανακαλύπτεις «μία στο δισεκατομμύριο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

3:11 μμ

re