Παρασκευή 17.09.2021

Επιστρεπτέα προκαταβολή – «Κουρεμένα» ενοίκια: Ώρα κρίσης για τις ενστάσεις και τις διορθώσεις

Ένα νέο μαραθώνιο ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εξεταστούν ενας τεράστιο όγκος αιτημάτων από πολίτες που είτε κατέθεσαν ενστάσεις για τον αποκλεισμό τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή ειτε προχώρησαν σε διορθώσεις στις δηλώσεις COVID για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Είναι δηλαδή πολύ πιθανό πολίτες που αποκλείστηκαν αρχικά από τις κρατικές ενισχύσεις να τις λάβουν, εκ των υστέρων, εφόσον δικαιωθεί το αίτημα τους. Επί ενάμισι χρόνο είχαν απορριφθεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο αιτήσεις χορήγησης επιστρεπτέων προκαταβολών και εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις COVID για τις αποζημιώσεις ενοικίων. Όμως η ΑΑΔΕ έδωσε την δυνατότητα, μέσα στο καλοκαίρι, να υποβληθούν ενστάσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές 3-7 (η προθεσμία έληξε στις 30 Ιουλίου) και για διορθώσεις στις δηλώσεις COVID ακινήτων (η προθεσμία λήγει σήμερα). Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η αξιολόγηση των αιτημάτων προκειμένου να ξεκαθαρίσεις ποιοι όντως δικαιούνται κρατικες ενισχύσεις.

Ειδικότερα:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Θα εξεταστούν όλα τα αιτήματα που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από τον τρίτο έως και έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή με βάση τους υπολογισμούς τους έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν όλα τα δικαιολογητικά που στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα με βάση τα νέα δεδομένα. Οι επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν θα είναι οι τελευταίες που θα λάβουν τα κρατικά δάνεια, επιστρέφοντας μόνο το 50% του ποσού που θα λάβουν σε 60 δόσεις. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Οι δικαιούχοι θα έχουν τις εξής επιλογές:

Αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού σε 60 δόσεις. Η πρώτη δόση με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2022.

Αποπληρωμή του ποσού εφάπαξ. Όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να αποπληρώσουν το ποσό σε μία δόση στα τέλη του έτους θα έχουν επιπλέον έκπτωση 15%.

Όσοι έλαβαν χρηματοδότηση από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πίστωση του 35% του ποσού που έλαβαν αντί του «κουρέματος» που έχει υπολογιστεί από 30% έως 50%.

Αποζημιώσεις ενοικίων: Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ελέγξουν τις εξής περιπτώσεις

Αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις COVID ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021.
Δηλώσεις COVID που υπέβαλαν για πρώτη φορα οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων,

Δηλώσεις COVID για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020
Τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης για τους μήνες Μάρτιο 2020 και μετά που αφορούν σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή.

Η ΑΑΔΕ, όπως προαναφέρθηκε θα προχωρήσει στην επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκειμένου να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά που δικαιούνται, κάτι που θα απαιτήσει ένα…. εύλογο χρονικό διάστημα!

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ