Κυριακή 17.10.2021

Έρχονται έλεγχοι για τις δηλώσεις ενοικίων Covid

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις Covid για τα κουρεμένες ενοίκια έως και 100%. Η προθεσμία εκπνέει την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και όσοι δεν υποβάλλουν θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τις αποζημιώσεις που έλαβαν από το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι θα επεκταθούν εκτός αυτών που δεν θα έχουν υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις, αλλά και σε όσους εν μέσω κρίσης αύξησαν το ενοίκιο με στόχο να κερδίσουν υψηλότερη αποζημίωση. Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που το ενοίκιο αυξήθηκε υπέρμετρα και σε ορισμένες διπλασιάστηκε. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει ήδη εγγράφως, από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, να εξετάσουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες και να αποκαλυφθούν τυχόν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, και οι οποίες καταβλήθηκαν μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Ποιες δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου:

1. Οι δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουλίου. Ο εκμισθωτής /υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή για τα “κουρεμένα” μισθώματα, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (δήλωση COVID) έως το τέλος του μήνα. Για τις περιπτώσεις που έχει προκαταβληθεί αποζημίωση, αλλά δεν υποβληθεί δήλωση COVID εντός της προθεσμίας ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η δήλωση Covid Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος αναμένεται να προσδιοριστεί με νέα απόφαση.

2. Οι δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας προκείμενου να δηλωθεί η λύση συμφωνίας μίσθωσης μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.

3. Οι δηλώσεις Covid ή/και Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας από εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων στην περίπτωση που λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους.

4. Οι δηλώσεις Covid ή/και Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για Ιανουάριο  μέχρι και Μάιο 2021, από εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων.

5. Οι δηλώσεις Covid, για Μάρτιο μέχρι και Δεκέμβριο 2020, από εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση.

6. Οι δηλώσεις τροποποιητικών πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας  για Μάρτιο μέχρι και Δεκέμβριο 2020, για τις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων με πολλά ακίνητα.

7. Οι δηλώσεις Covid ή/και Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας από τους Οργανισμούς Λιμένος, που παραχωρούν/υποπαραχωρούν το δικαίωμα χρήσης χώρων εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης σε τρίτους έναντι ανταλλάγματος, και από πρόσωπα, στα οποία καταβάλλεται αποζημίωση λόγω εξωσυμβατικής χρήσης των ακινήτων τους για τις διορθώσεις και τις αρχικές δηλώσεις Covid για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ