Τρίτη 28.03.2023

Έρευνα: Τα πουλιά γεννούν κατά έναν μήνα νωρίτερα τα αυγά τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι λάτρεις της συλλογής αυγών στα τέλη της δεκαετίας του 1880, δεν φαντάζονταν ποτέ ότι η έρευνά τους θα βοηθούσε τους επιστήμονες περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα, να κατανοήσουν πώς επηρεάζονται τα πουλιά από το μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη και μια συλλογή δειγμάτων αυγών της βικτοριανής εποχής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά είδη πουλιών στην περιοχή του Σικάγο φωλιάζουν και γεννούν αυγά σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα από ό,τι πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρόωρη γέννηση των αβγών, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Από τα 72 είδη που ερευνώνται, το ένα τρίτο αυτών κάνουν τις φωλιές τους όλο και πιο νωρίς. Τα πουλιά που πλέον άλλαξαν το χρόνο που κατασκευάζουν τις φωλιές τους, γεννούσαν τα αυγά περίπου 25 ημέρες πρόωρα, κατά μέσο όρο.

Η ομάδα μελέτησε συλλογές αυγών από το Field Museum στο Σικάγο, το Western Foundation of Vertebrate Zoology και την Ακαδημία Επιστημών του Σικάγο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την άνοδο της θερμοκρασίας για να εξηγήσουν τη μεταβολή της συμπεριφοράς.

Τα περισσότερα από τα πουλιά τρώνε έντομα και αυτά τα έντομα τρώνε φυτά, επομένως ολόκληρο το οικοσύστημα είναι συνδεδεμένο, είπε ο John Bates, επιμελητής πουλιών στο Field Museum και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι συνεπή με τα πρότυπα στις κοινότητες εντόμων και φυτών.

«Αυτό που συμβαίνει, δεν σημαίνει ότι καταδικάζει τα πουλιά αυτά σε εξαφάνιση, αλλά σίγουρα αλλάζουν οι συνθήκες για όλους αυτούς τους οργανισμούς», είπε ο Bates. «Και αυτό μπορεί να έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις και οτιδήποτε τέτοιο έχει δυνητικά μεγάλες επιπτώσεις και στους ανθρώπους».

Από τις δύο συλλογές αυγών που αναλύθηκαν, η πρώτη περιλάμβανε δεδομένα από το 1880 έως το 1920. Το δεύτερο σύνολο κυμαίνεται από το 1990 έως το 2015, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό πληροφοριών λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για το χόμπι της συλλογής αυγών μετά το 1920, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η έρευνα αυτή είναι μια ακόμη συναρπαστική ανακάλυψη για τις πληροφορίες που διατηρούνται από το Μουσείο Field και άλλα ζωολογικά ιδρύματα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε, ότι τα αποδημητικά πουλιά της Βόρειας Αμερικής φαίνεται να συρρικνώνονται, ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Και μια παρακολούθηση έδειξε ότι τα πουλιά που έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο, σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους, δεν συρρικνώνονται τόσο πολύ όσο τα πτηνά με μικρότερο εγκέφαλο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ