Σάββατο 04.02.2023

Ερώτηση από το ΚΚΕ με θέμα: “Για τα προβλήματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας”

Σε απαξίωση οδηγούνται τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), ένας θεσμός που παρέχει την ευκαιρία σε άτομα άνω των 18 ετών, που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, να ολοκληρώσουν την 9χρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Τα Σ.Δ.Ε. ξεκινούν την λειτουργία τους στα μέσα Σεπτεμβρίου μόνο με τους αποσπασμένους μόνιμους εκπαιδευτές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται όλα τα μαθήματα. Ανάλογα με το πόσους μόνιμους έχει κάθε σχολική μονάδα πολλές ώρες απλά δεν γίνονται. Ουσιαστικά τα Σ.Δ.Ε. λειτουργούν με πλήρες πρόγραμμα μετά την ανάληψη υπηρεσίας από τους ωρομίσθιους, η οποία τα περασμένα χρόνια γίνεται στην καλύτερη περίπτωση τα Χριστούγεννα, ενώ έχει φτάσει να γίνει και Μάρτη.

Για την φετινή σχολική χρονιά, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η πιο έγκαιρη από ποτέ υποβολή δικαιολογητικών οι πρώτοι ωρομίσθιοι πήγαν στα ΣΔΕ στις 9/12/2022, δηλαδή 3 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με δυσμενείς συνέπειες  για τους μαθητές, οι οποίοι χάνουν το 1/3 της σχολικής χρονιάς και συνεπώς δεν θα πάρουν τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα στη ζωή τους και για οποία έχουν εγγραφεί στα Σ.Δ.Ε. Παράλληλα, παρά τα τεράστια κενά και τις ανάγκες των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και οι σύμβουλοι βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία αναμένοντας κάθε χρόνο αν και πότε θα προσληφθούν, ενώ έχουν και μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι ωρομίσθιοι καθηγητές στα Σ.Δ.Ε. όχι μόνο δεν πληρώνονται κάθε μήνα όπως οι αναπληρωτές καθηγητές (παρόλο που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ όπως και αυτοί) αλλά παρατηρείται και τεράστια καθυστέρηση στην πρώτη πληρωμή.

Αυτό τους δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης μιας και για σημαντικό κομμάτι των ωρομισθίων εκπαιδευτών και συμβούλων τα Σ.Δ.Ε. είναι η μόνη ή η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Να μη χαθεί άλλη διδακτική ώρα και να προβλεφθεί αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί, ώστε να μην «πληρώσουν» οι μαθητές των Σ.Δ.Ε. την απαράδεκτη αυτή κατάσταση,

– Να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες,

– Να υπάρξει σταθερή μηνιάτικη αποπληρωμή των ωρομισθίων εκπαιδευτών και συμβούλων στα Σ.Δ.Ε.

                                                                                                     Οι Βουλευτές

                                                                                 Δελής Γιάννης

                                                                                Γκιόκας Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

 Κομνηνάκα Μαρία

     Λαμπρούλης Γιώργος

                                                                                            Μαρίνος Γιώργος

                       Παφίλης Θανάσης                            

Παπαναστάσης Νίκος

                                                                                                  Συντυχάκης Μανώλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ