Κυριακή 19.05.2024

Ερώτηση από τον Π. Παρασκευαΐδης με Θέμα: Δήμευση δεδουλευμένων, των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών μέσω των άδικων μέτρων του clawback και του rebate

Παρέμβαση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Λέσβου, Παναγιώτη Παρασκευαϊδη, με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για το επίκαιρο ζήτημα της “Δήμευσης των δεδουλευμένων, των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών μέσω των άδικων μέτρων του clawback και του rebate”.

Με την υπ’ αριθμ. 4676/13.5.2024 Ερώτηση του, ο Βουλευτής ζητά την κατάργηση του αποστραγγιστικού μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) που απειλεί τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς ακόμη και με κλείσιμο των επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές!!

“Οι μνημονιακοί νόμοι καλά κρατούν παρά την επενδυτική βαθμίδα της χώρας”.

Θέμα: Δήμευση δεδουλευμένων, των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών μέσω των άδικων μέτρων του clawback και του rebate.

 

Κύριοι Υπουργοί,

Οι διακηρύξεις της Κυβέρνησης σας περί των οικονομικών επιτευγμάτων της, όπως η έξοδος από τα Μνημόνια, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και η Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δεν συνάδουν με την διατήρηση μνημονιακών νόμων και εν προκειμένω, του clawback και του rebate.

Εκτός και εάν βιώνουμε μια εικονική – οικονομική πραγματικότητα, με τους αριθμούς να ευημερούν και τους ανθρώπους να δυστυχούν…

Τούτο ακριβώς περιγράφει εύστοχα με τον τίτλο “Το Οικονομικό Παράδοξο της Ελλάδας”, η μεγάλη και έγκριτη εφημερίδα Financial Times στις 25 Απριλίου 2024, η οποία επισημαίνει την φτωχοποίηση των Ελλήνων την ίδια περίοδο που εμφανίζεται η Ανάπτυξη και η Μείωση του Δημόσιου Χρέους.

Η μη αναίρεση μνημονιακών νόμων επίσης δεν συνάδει με τους κανόνες μιας ελεύθερης και υγιούς οικονομίας που ευαγγελίζεστε.

Είναι γεγονός πως τα ιδιωτικά εργαστήρια σήμερα εκτελούν πάνω από το 90% των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Επί 12 ολόκληρα χρόνια, με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, οι εργαστηριακοί ιατροί διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους!!

Από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ το 2012, το Υπουργείο σας εφαρμόζει την πολιτική του κλειστού προϋπολογισμού λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή καταθέτει μηνιαίως συγκεκριμένο ποσό χρημάτων για τις εργαστηριακές εξετάσεις, τη στιγμή που τα κατατεθέντα και εκτελεσθέντα από αυτούς παραπεμπτικά, υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το ποσό!!

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι εργαστηριακοί ιατροί, δεν μπορούν να βάλουν πλαφόν στον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους ασθενείς, ούτε βάσει σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ούτε λόγω ιατρικής δεοντολογίας, καθότι ειδικά στην επαρχία δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαστηρίων για να ανατρέξουν οι ασθενείς!!!

Η πολιτική του Υπουργείου σας μειώνει δραματικά, έως και 70%!!!! το εισόδημα των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, μέσω της εφαρμογής από τον ΕΟΠΥΥ αυτού του αποστραγγιστικού μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate)!!!!

Πρακτικά, εφαρμόζετε τρεις μειώσεις (κουρέματα) στη σειρά, στα παραπεμπτικά εξετάσεων!!!

Κύριοι Υπουργοί,

Γνωρίζετε πολύ καλά πως το clawback, είναι ένα απολύτως άδικο μέτρο, το οποίο θα έπρεπε να είχε καταργηθεί από το 2019, αφού έχουν εκλείψει οι λόγοι θέσπισής του (δημοσιονομική προσαρμογή) και ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την υγεία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ!!!

Είναι ξεκάθαρο ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει όταν πληρώνεται μόνο το 30% του κύκλου εργασιών της και έχοντας ήδη συσσωρεύσει χρέη χιλιάδων ευρώ απλά και μόνο επειδή έκανε τη δουλειά της, σεβόμενη τον ασθενή!

Η πρακτική σας αυτή, να πετσοκόβετε το εισόδημα των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, έχει οδηγήσει το σύνολο των εργαστηρίων στην υπερχρέωση, απειλώντας τα μελλοντικά, με λουκέτο!!! Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε; Να κλείσει και η πιο μικρή επιχείρηση στις ακριτικές περιοχές, που μετά κόπων και βασάνων, λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, εξυπηρετώντας τους ακρίτες με τις ιατρικές τους εξετάσεις;

Στις ακριτικές περιοχές, όπως η Λέσβος και η Λήμνος, (που φυλάνε Θερμοπύλες στο Αιγαίο!!!), η απουσία εξειδικευμένων εργαστηρίων θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των νησιών αυτών, καθότι, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν εξετάσεις, οι οποίες δε διενεργούνται στο δημόσιο νοσοκομείο πχ διαγνωστικές εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα, μαγνητικές τομογραφίες κ.α.

Επειδή, οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί είναι βασικός πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Διάγνωσης

Επειδή, το clawback και το rebate, είναι άδικα μέτρα που μειώνουν έως 70% το εισόδημα των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, απειλώντας τους με χρεοκοπία και έπρεπε να είχαν καταργηθεί από το 2019

Επειδή, μετά τον Covid-19 και τον long Covid και με τα χρόνια νοσήματα, υπάρχει μια τάση ανόδου για εξετάσεις και διάγνωση καθιστώντας τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς απαραίτητους σε κάθε γωνιά της χώρας!!!

Επειδή, είμαστε μια υπέργηρη χώρα και οι ακρίτες, πολίτες, έχουν δικαίωμα να μπορούν να εξεταστούν από τα ιδιωτικά εργαστήρια της Λέσβου και της Λήμνου

Επειδή, η στελέχωση των ακριτικών νοσοκομείων με εργαστηριακούς γιατρούς υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών με αποτέλεσμα τα νοσοκομειακά εργαστήρια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των υπεράριθμων ασφαλισμένων

Επειδή, η αρνητική αυτή εικόνα που εκπέμπει ο κλάδος των εργαστηριακών ιατρών, έχει οδηγήσει τους νέους ιατρούς, να μην επιλέγουν, αυτή τη στιγμή, εργαστηριακές ειδικότητες, όπως η μικροβιολογία, η παθολογία, η αντινολογία, η πυρηνική ιατρική, η παθολογανατομική και η κυτταρολογία (με τις τελευταίες τρεις ειδικότητες να είναι κρισιμότερες για τη διάγνωση του καρκίνου)

Επειδή, η αρνητική αυτή εικόνα στον κλάδο των εργαστηριακών ιατρών, ενισχύει το brain drain αναιρώντας πλήρως τις πολιτικές διακηρύξεις της κυβερνησης περί brain gain, δημιουργώντας όρους και προϋποθέσεις μετανάστευσης, των υπαρχόντων εργαστηριακών ιατρών, στο εξωτερικό όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας από χώρες (όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία) που παρέχουν εξαιρετικά μεγάλους μισθούς για να στελεχώσουν τα συστήματα Υγείας τους και αυτό θα ήταν ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας!!!!

Επειδή, θα ήταν ακόμη ένα πλήγμα για τις νησιωτικές περιοχές, των οποίων υποχρεούστε βάσει συνταγματικής ρήτρας, να διαφυλάττετε τα συμφεροντά τους και εν προκειμένω των νοσοκομείων Λέσβου και Λήμνου αλλά και των υπολοίπων του Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια της οφειλόμενης σύγκλισης των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών με τις άλλες Περιφέρειες ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση!!!

Οι κκ Υπουργοί, κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

  1. Προτίθεστε να παρέχετε επαρκή χρηματοδότηση και να αυξήσετε τον προϋπολογισμό για την υγεία με στόχο την αξιοπρεπή αποζημίωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, εργαστηριακών ιατρών;
  2. Προτίθεστε να καταργήσετε τα άδικα μέτρα clawback και rebate, που μειώνουν έως και 70%, το εισόδημα των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών;
  3. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ένα λογικό κούρεμα των δεδουλευμένων χρεών των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, που θα είναι προϊόν συνεργασίας και διαπραγμάτευσης με τους επαγγελματικούς φορείς εκπροσώπησης των εργαστηριακών ιατρών, στα πλαίσια μιας υγιούς κοινωνικής συμφωνίας με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη κοινωνική γαλήνη, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις επαρχίες δεν υπάρχει ικανός αριθμός ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών να καλύψει τη ζήτηση των ασθενών και να αναιρέσετε το πλαφόν στην παροχή υπηρεσιών στις επαρχίες, που τίθεται ως όρος στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, σεβόμενοι τη νησιωτικότητα;
  4. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να μειωθεί το brain drain στον κλάδο των εργαστηριακών ιατρών;
  5. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε περισσότερες προσλήψεις εργαστηριακών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και δη, της Λέσβου και της Λήμνου και των υπολοίπων του Βορείου Αιγαίου;

Μυτιλήνη, 13/5/2024

                                                                                              Ο Ερωτών Βουλευτής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ