Δευτέρα 17.06.2024

Ερώτηση Παρασκευαίδη για την ΑΜΑΛΘΕΙΑ

 

22/5/2024

 

Νέα παρέμβαση, με την υπ αρ . 4824  21/5/2024 ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης από τους Βουλευτές των νησιωτικών περιοχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης για την προκλητική καθυστέρηση πληρωμής στους κτηνοτρόφους των νησιών της Έκτακτης οικονομικής Ενίσχυσης με τίτλο ΑΜΆΛΘΕΙΑ .

 

Το Δελτίο Τύπου:

 

Αθήνα, 21 Μαΐου 2024

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  • Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο.
  • Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.
  • Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη.
  • Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

 

ΘΕΜΑ: «Αλλεπάλληλες οι καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους  παραγωγής».

 

κ. κ. Υπουργοί,

Σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ. του ν. 4926/2022 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 5039/2023, θεσπίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».

 

Σκοπός της τελευταίας είναι η οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα (Ιόνιο, Βόρειο, Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο κτλ), για την αντιμετώπιση της  σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αρμόδιο δε όργανο υλοποίησής τους ορίστηκε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Επισημαίνεται ότι το εν το λόγω μέτρο,  λήφθηκε με πρώτη εφαρμογή στην Κρήτη και κατ’ επέκταση στις λοιπές νησιωτικές περιφέρειες, δεδομένου ότι οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν εξαιρεθεί αναίτια και αδικαιολόγητα από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχουμε ήδη προβεί στην κατάθεση 2 Ερωτήσεων με αρ. πρωτ. 1259/2023 και 2803/2024, απευθυνόμενοι προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, με αίτημα τον ορισμό ακριβούς χρονοδιαγράμματος καταβολής της, εξαιτίας και των παρατάσεων που έλαβαν χώρα.

Την 30η Οκτωβρίου 2023, ως απάντηση στη με αρ. πρωτ. 1259/2023 Ερώτηση, λάβαμε την ακόλουθη απάντηση, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μετά από παράταση που δόθηκε .. έληξε την 30η Σεπτεμβρίου 2023…» και ότι μετά ο πέρας της ελεγκτικής διαδικασίας .. η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

 

Επιπλέον, την 16η Φεβρουαρίου 2024, ως απάντηση στη με αρ. πρωτ. 2803/2024 Ερώτηση, λάβαμε την ακόλουθη απάντηση, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης… δημιουργήθηκε σχετικός λογαριασμός στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προκειμένου η ΕΔΥΤΕ να προχωρήσει στους ελέγχους των δικαιούχων.. Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Yπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

 

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 2 ετών από την εξαγγελία του μέτρου και ένα έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα,  δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση που επιτείνεται από τις πρόσφατες αστοχίες στην πληρωμή  της βασικής ενίσχυσης.

 

Επειδή οι καθυστερήσεις στην καταβολή της είναι τεράστιες και αδικαιολόγητες.

 

Επειδή εξαιτίας και των αστοχιών στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης οι κτηνοτρόφοι μας έχουν επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με συνέπεια να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

 

Επειδή η ως άνω οικονομική ενίσχυση θα έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί δεδομένου ότι αφορούσε την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής του προηγούμενου έτους.

 

Επειδή οι νησιωτικές περιοχές έχουν αυξημένο κόστος παράγωγης.

 

Ερωτάσθε εκ νέου  κ.κ. Υπουργοί:

1) Που οφείλονται οι αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης;

2) Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους κτηνοτρόφους  παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα  δεδομένων των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που έχουν λάβει χώρα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χνάρης Εμμανουήλ

 

 

Βατσινά Ελένη

 

 

Μιχαηλίδης Σταύρος

 

 

Μπιάγκης Δημήτριος

 

 

Νικητιάδης Γεώργιος

 

 

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

 

 

 

 

 

Παρασύρης Φραγκίσκος

 

 

Σπυριδάκη Αικατερίνη

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ