Τετάρτη 29.11.2023

Εθνική Τράπεζα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Καλύφθηκε το 1 δισ. μέσα σε 20 λεπτά!

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής για τη διάθεση ποσοστού 20% + 2% των μετοχών που κατέχει στην τράπεζα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο του ενός δισ. που ζητούν οι ανάδοχοι καλύφθηκε το πρώτο εικοσάλεπτο. Το ΤΧΣ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα.

‘Οπως έχει γράψει το newmoney, η διαδικασία «τρέχει» παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς, όσο και στο εξωτερικό μέσω accelerated book building, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, σε σύνολο 914.715.153 κοινών μετοχών το ΤΧΣ θα διαθέσει έως 182.943.031 εξ αυτών, ήτοι ποσοστό 20%, οι οποίες θα κατανεμηθούν ως εξής:

i) 15% που αντιστοιχεί σε 27.441.455 μετοχές σε ιδιώτες ή ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά και

ii) 85% που αντιστοιχεί σε 155.501.576 μετοχές σε επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη διεθνή προσφορά. Για τη δημόσια προσφορά στο εξωτερικό ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλα funds και family offices.

Έντονο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον, τόσο των Ελλήνων, όσο και των διεθνών επενδυτών, για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει προς πώληση το ΤΧΣ, με την αγορά να προεξοφλεί κάλυψη του βιβλίου ακόμη και από την πρώτη ημέρα της διάθεσης. Η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε τη Δευτέρα (13/11) στα 5,482 ευρώ και προμηνύεται ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί στα ανώτατα επίπεδα.

Υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και οι οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας. Όπως είχε γράψει το newmoney, άλλωστε, το 9μηνο του 2023 την βρήκε με πλεονάζουσα ρευστότητα, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα αξιοποιηθεί ως επιβράβευση προς τους μετόχους, ενώ εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της τράπεζας στο σκέλος, τόσο των «κόκκινων» δανείων (σ.σ. κατάφερε να πιάσει δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο για δείκτη NPE 3,6%), όσο και της πιστωτικής επέκτασης, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση.

Πηγή: newmoney.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ