Δευτέρα 05.06.2023

Εύα Σίσκου: Ποια είναι η 11χρονη Ελληνίδα… Κασπάροφ

Η 11χρονη Ευαγγελία (Εύα) Σίσκου έφερε πριν από λίγες ημέρες ένα παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο στο ελληνικό σκάκι. Ηταν πρώτη στην κατηγορία των κοριτσιών μέχρι 13 ετών στα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα που έγιναν με κάθε επιτυχία στη Ρόδο και στα οποία ο Ελεύθερος Τύπος ήταν Χορηγός Επικοινωνίας.

Για τη μεγάλη αυτή επιτυχία της Ευαγγελίας γράψαμε αρκετά, αλλά σήμερα θα δούμε τι μας είπαν τρεις άνθρωποι που τη στήριξαν και τη στηρίζουν στην εντυπωσιακή της διαδρομή στο σκάκι, που έχει πολλές άλλες επιτυχίες, όπως την 3η θέση που κατέκτησε πριν από λίγους μήνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των κοριτσιών μέχρι 10 ετών.

«Αρχισε το σκάκι από τα προνήπια!»

Η Μαριάννα Μαυρίδου εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια ως μοντεσσοριανή παιδαγωγός. Εχοντας η ίδια μια ιδιαίτερη αγάπη για το σκάκι, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να διακριθούν σε πολλές δραστηριότητες, μία εκ των οποίων είναι και το άθλημα του σκακιού. Μας λέει πως η Εύα Σίσκου γνώρισε πρώτη φορά το σκάκι σε ηλικία 4 ετών στη Μοντεσσοριανή Σχολή Ζαφρανά. Το ενδιαφέρον της αναδύθηκε αφού είχε προηγηθεί η έκθεση του παιδιού σε πολλαπλά ερεθίσματα που δέχτηκε κατά τη χρήση του μοντεσσοριανού υλικού, που αφορά στην ανάπτυξη της λογικομαθηματικής σκέψης. Θυμάται πως η Εύα Σίσκου πήρε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα το 2012 και την 1η θέση στα Σχολικά Πρωταθλήματα του Ν. Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά. Η Μ. Μαυρίδου άρχισε να παίζει σκάκι με την Εύα όσο ήταν μαθήτρια στο τμήμα των προνηπίων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ιδιαίτερη κλίση της. Από πολύ νωρίς φάνηκε ότι η Εύα θα είχε μια εξαιρετική πορεία, καθώς ήταν εντυπωσιακό ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είχε την ικανότητα να οργανώνει τα πιόνια με κατεύθυνση προς το κέντρο της σκακιέρας με κινήσεις που απαιτούν ιδιαίτερη χωροταξική νοημοσύνη. Πιστεύει πως θα συνεχίσει να έχει μια εξαιρετική πορεία, καθώς διαθέτει ένα δυναμικό που ενισχύεται από το υποστηρικτικό οικογενειακό της περιβάλλον, τους δασκάλους της και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Μας επισήμανε πως οι επιτυχίες της, εκτός από την ενίσχυση της αυταξίας, λειτουργούν ως κίνητρο για τα παιδιά της ηλικίας της και όχι μόνο, αφού το γεγονός της παγκόσμιας διάκρισής της δεν επηρέασε την προσωπικότητά της και τις κοινωνικές της δεξιότητες.

ADVERTISEMENT

ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΤΗΣ

«Είναι πολύ μεγάλο σκακιστικό ταλέντο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ