Τετάρτη 30.11.2022

Φαρακλό: Ένα αλλόκοσμο τοπίο στη Λήμνο!

Μπορούν οι πέτρες και τα βράχια να είναι αξιοθέατα; Και βέβαια μπορούν, όταν πρόκειται για το εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο στο Φαρακλό, όπως το λένε οι ντόπιοι, στη Λήμνο. Η περιοχή βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, κοντά στην Ατσική και μετά το χωριό Προπούλι,   ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και τις παραλίες της Τρυγής.

Photo: George Zarras

Βράχια σε περίεργους χρυσοκίτρινους και κοκκινωπούς χρωματισμούς, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη αποτελούν το Φαρακλό, καλύπτουν τη μικρή πλαγιά και χάνονται στο νερό.

Για τη δημιουργία των γεωλογικών αυτών σχηματισμών υπάρχουν δύο εκδοχές:

Η πρώτη αναφέρει πως τα πανέμορφα αυτά πετρώματα φαίνεται να δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, όταν λάβα από το ανενεργό, εδώ και αιώνες, ηφαίστειο του νησιού ήρθε σε επαφή με το νερό της θάλασσας.

Σύμφωνα όμως με τη δεύτερη εκδοχή, η οποία βρίσκει σύμφωνους και τους περισσότερους επιστήμονες, οι γεωμορφολογικοί αυτοί σχηματισμοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψαμμιτικά στρώματα, δηλαδή ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία προέρχονται από την διαγένεση της άμμου.

Το Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλού προσελκύει πλήθος επισκεπτών για την μοναδικότητά του. Ο δρόμος για το Γεωλογικό Πάρκο περνάει μέσα από το χωριό Προπούλι. Από εκεί ξεκινάει χωματόδρομος που οδηγεί στη περιοχή του πάρκου. Στο χωριό υπάρχει σήμανση που θα βοηθήσει τον επισκέπτη.

Χρονολογικά οι ιζηματογενείς αυτοί σχηματισμοί εντάσσονται στη γεωλογική περίοδο του Ανωτέρου Ηωκαίνου – Κατωτέρου Ολιγοκαίνου και αποτέθηκαν σε υποθαλάσσιο κανάλι πριν από 27-33 εκατομμύρια χρόνια, όπως αναφέρει στην περιγραφή του Πάρκου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Αναζητώντας κανείς πληροφορίες για το Γεωλογικό Πάρκο του Φαρακλού στο διαδίκτυο, τα αποτελέσματα που λαμβάνει είναι περιορισμένα. Ωστόσο, αν αποφασίσει να επισκεφθεί το Πάρκο, το θέαμα θα τον αποζημιώσει χαρίζοντάς του μια εμπειρία που ελάχιστες φορές στη ζωή θα έχει την ευκαιρία να ξαναζήσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το Πάρκο του Φαρακλού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού, προξενώντας το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών της Λήμνου. Έτσι, όποιος βρεθεί στο αλλόκοσμο αυτό τοπίο, δεν χάνει την ευκαιρία να φωτογραφηθεί και να νιώσει -έστω και για λίγο- πως βρίσκεται όχι απλά σε άλλη ήπειρο, αλλά σε άλλο πλανήτη και πιο συγκεκριμένα, στη Σελήνη! Ένα έργο τέχνης που η ίδια η φύση δημιούργησε, προσφέροντας απλόχερα στους επισκέπτες του μέρους ένα μάθημα γεωλογικής ιστορίας της Λήμνου.

Η φύση έκανε και πάλι εξαιρετική δουλειά…!

Πηγές – Άρθρα – Πληροφορίες

www.geo.auth.gr

el.wikipedia.org

limnosguide.gr

greece.terrabook.com

offlinepost.gr

Επιμέλεια: LimnosReport.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ