Σάββατο 02.03.2024

Φωτό σοκ δείχνουν πώς ο Πούτιν μετέτρεψε μια πόλη 10.000 κατοίκων στην Ουκρανία σε συντρίμμια

Η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να αποτυπωθεί σε αυτές τις εικόνες από μια πόλη που έχουν ισοπεδώσει οι δυνάμεις του Πούτιν.

Πρόκειται για την ουκρανική πόλη Μαρίινκα που κάποτε φιλοξενούσε 10.000 ανθρώπους, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε μια δυστοπική ερημιά μετά τους αλλεπάλληλους βομδαρδισμούς και τις καταστροφές που προξένησαν οι δυνάμεις του Κρεμλίνου.

Η Μαρίινκα βρίσκεται στην επαρχία του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα, σύμφωνα με την Daily Mail, η Μαριίνκα υπήρξε πεδίο μάχης πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, ήδη από το 2014 όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία.

Πηγή Twitter
Πηγή Twitter

Αλλά ιδιαίτερα οι σφοδρές μάχες μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο στην πόλη, που κάποτε φιλοξενούσε 10.000 κατοίκους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριίνκα, Άρτεμ Σκούς περιγράφει την πόλη του ως «εντελώς κατεστραμμένη».

Πέρα από τους στρατιώτες, η πόλη έχει εκκενωθεί εξ ολοκλήρου «επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ζήσει εκεί ο άμαχος πληθυσμός», είπε.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεκάδες κάτοικοι της πόλης έχουν σκοτωθεί και πολλοί έχουν τραυματιστεί ενώ πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ισοπεδώνουν σκόπιμα τα ερείπια, ανατινάζοντας τους τοίχους που στέκονται ακόμη, για να «καταστρέψουν κάθε κάλυψη, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για καταφύγιο αμάχων ή για στρατιωτική εγκατάσταση».

Πηγή Twitter
Πηγή Twitter

Και πρόσθεσε: «Καταστρέφουν τα πάντα επειδή, με την τακτική τους, δεν μπορούν να νικήσουν τα στρατεύματά μας και καταφεύγουν στην καταστροφή όλων των ζωντανών οργανισμών».

Η εικόνα της Μαρίινκα είναι ενδεικτική της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Ο πόλεμος δεν διεξάγεται σε κάποιο απομακρυσμένο μέτωπο, σε ένα μακρινό μέρος. Αντίθετα, η σύγκρουση λαμβάνει χώρα σε κατοικημένες περιοχές, σε μέρη που χιλιάδες πολίτες μέχρι πριν ένα χρόνο ζούσαν, δούλευαν και προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα με τις συνηθισμένες δυσκολίες της καθημερινότητας.

Ο πόλεμος όμως ήρθε να ανατρέψει και να ισοπεδώσει τα πάντα.

Mαίνεται η μάχη στο Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπορεί να [διεξάγουν μια περιορισμένη τακτική υποχώρηση από ιδιαίτερα δύσκολα τμήματα του Μπαχμούτ», επιδιώκοντας παράλληλα να εμποδίσουν τις ρωσικές κινήσεις εκεί και να περιορίσουν τις οδούς εξόδου προς τα δυτικά.

Φαίνεται ότι στο επίκεντρο του πολέμου βρίσκεται η μικρή αυτή πόλη.

Η κατάληψη του Μπαχμούτ όχι μόνο θα έδινε στους Ρώσους μαχητές ένα σπάνιο κέρδος στο πεδίο της μάχης μετά από μήνες αποτυχιών, αλλά θα μπορούσε να σπάσει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και να επιτρέψει στις δυνάμεις του Κρεμλίνου να πιέσουν προς άλλα ουκρανικά προπύργια στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Όμως ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις της δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ορισμένες αναφορές έκαναν επίσης λόγο για σχέδια για ενισχύσεις, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση στην πόλη γίνεται “όλο και πιο δύσκολη”.

Το αφεντικό της Βάγκνερ, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ένας απατεώνας εκατομμυριούχος με μακροχρόνιες σχέσεις με τον Πούτιν, δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει σημάδια ουκρανικής απόσυρσης από την πόλη. Υποστήριξε ότι το Κίεβο στην πραγματικότητα ενίσχυσε τις θέσεις του εκεί.

«Ο ουκρανικός στρατός αναπτύσσει πρόσθετα στρατεύματα και κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης», δήλωσε ο Prigozhin. «Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και οι μάχες γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο αιματηρές».

Εν τω μεταξύ, μια αμυντική πηγή δήλωσε στους Sunday Times ότι, ακόμη και αν η Μπαχμούτ έπεφτε,«δεν θα είχε μεγάλη διαφορά από στρατηγικής άποψης, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τους λόφους γύρω από την [Μπαχμούτ], αλλά σίγουρα θα ήταν συμβολική».

Μετά την απώλεια εκτεταμένων εδαφών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπληρωθεί με εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, έχει μείνει κυρίως στην άμυνα τους τελευταίους τρεις μήνες, ελπίζοντας ότι η επίθεση της Ρωσίας θα εξαντλήσει τις δυνάμεις της Μόσχας πριν η Ουκρανία εξαπολύσει αντεπίθεση με νέα όπλα που υποσχέθηκε η Δύση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

3:11 μμ

re