Τρίτη 05.12.2023

«Φωτορεπόρτερ ήξεραν από πριν για το μακελειό της Χαμάς;» -Διεθνή ΜΜΕ διαψεύδουν, το Ισραήλ ζητά εξηγήσεις

Σάλο έχει προκαλέσει στο Ισραήλ ο ισχυρισμός μιας ΜΚΟ ότι φωτορεπόρτερ από τη Γάζα, εξωτερικοί συνεργάτες μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και διεθνών ΜΜΕ, όπως το Reuters, το CNN, το ΑΡ και οι New York Times, πιθανώς γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, αφού παρίσταντο στις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ HonestReporting, που παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης για μεροληψία σχετικά με την τωρινή σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, φωτορεπόρτερ με έδρα τη Γάζα απαθανατίστηκαν στην κάμερα, ενώ τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυαν τις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που έχει δημιουργήσει την υποψία ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι μπορεί να είχαν προηγούμενη γνώση των σχεδίων της ισλαμιστικής, εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στο Τορόντο, Ίντιτ Σαμίρ, ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ δύο φωτογραφίες φωτορεπόρτερ από τη Γάζα που κάλυπταν την επίθεση της Χαμάς. Στη μία διακρίνεται ο δημοσιογράφος Χασάν Εσλάια να δέχεται φιλί στο μάγουλο από τον αρχηγό της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Εσλάια είναι ένας από τους έξι φωτορεπόρτερ που κατονομάζει το HonestReporting στην έκθεσή του, μαζί με τους Γιούσεφ Μασούντ, Αλί Μαχμούντ, Χατέμ Αλί, Μοχάμεντ Φαΐκ Αμπού Μοσταφά και Γιασέρ Κουτνίχ, ως παρόντες στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία δολοφονήθηκαν εκατοντάδες Ισραηλινοί άμαχοι.

Οι φωτορεπόρτερ αυτοί -εξωτερικοί συνεργάτες των πρακτορείων Reuters, Associated Press, των New York Times και του CNN- τράβηξαν φωτογραφίες από ένα φλεγόμενο ισραηλινό άρμα μάχης και ενόπλους της Χαμάς να αιχμαλωτίζουν ομήρους, όπως την Ισραηλινογερμανίδα Σάνι Λουκ, ο θάνατος της οποίας ανακοινώθηκε μερικές μέρες αργότερα, και να μεταφέρουν σορούς αμάχων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν viral τα φωτογραφικά στιγμιότυπα διαγραμμένων πλέον αναρτήσεων των φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την επίθεση της Χαμάς.

Σε ένα απ’ αυτά, ο Χασάν Εσλάια διακρινόταν να στέκεται δίπλα σε ισραηλινό άρμα μάχης που κατέλαβαν ένοπλοι της Χαμάς και να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να φορά κράνος ή γιλέκο με την ένδειξη «Press» («Τύπος»), που οφείλουν να φορούν οι πολεμικοί ανταποκριτές.

Στην έκθεσή του, το HonestReporting υποστήριξε ότι το Associated Press αφαίρεσε τα ονόματα αυτών των φωτορεπόρτερ-εξωτερικών συνεργατών από ορισμένες φωτογραφίες στη βάση δεδομένων του και διερωτήθηκε κατά πόσον οι εν λόγω φωτορεπόρτερ εμφανίστηκαν στα σύνορα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου χωρίς «προηγούμενο συντονισμό με τους τρομοκράτες», ή μήπως γνώριζαν τα σχέδιά τους.

Το CNN διέκοψε τη συνεργασία με δημοσιογράφο από τη Γάζα

Το CNN είπε ότι διέκοψε τη συνεργασία με τον Χασάν Εσλάια, ενώ το Associated Press τόνισε ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν οι Washington Times.

«Γνωρίζουμε για το άρθρο και τη φωτογραφία αναφορικά με τον Χασάν Εσλάια, έναν φωτορεπόρτερ εξωτερικό συνεργάτη, που έχει συνεργαστεί με αρκετά διεθνή και ισραηλινά ΜΜΕ», είπε το CNN στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynetnews.

«Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει λόγους να αμφισβητήσουμε τη δημοσιογραφική ακρίβεια της δουλειάς που έχει κάνει για μας, αποφασίσαμε να διακόψουμε όλες τις σχέσεις μαζί του», είπε το αμερικανικό δίκτυο.

AP: Δεν γνωρίζαμε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Από την πλευρά της, η Νικόλ Μέιρ, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Associated Press, επισήμανε ότι το πρακτορείο χρησιμοποιεί «φωτογραφίες που τραβούν εξωτερικοί συνεργάτες ανά την υφήλιο, της Γάζας περιλαμβανομένης».

«Ο Χασάν Εσλάια ήταν κατά καιρούς εξωτερικός συνεργάτης του AP και άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών. Το Associated Press δεν είχε πρότερη γνώση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Ο ρόλος του Associated Press είναι να συλλέγει πληροφορίες για έκτακτες ειδήσεις ανά την υφήλιο, όπου συμβαίνουν ακόμη κι αυτά τα γεγονότα, τα τρομακτικά, και προκαλούν μαζικές απώλειες», σημείωσε.

Το Reuters διαψεύδει ότι γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Από την πλευρά του, ο διεθνής ειδησεογραφικός οργανισμός Reuters διέψευσε σήμερα κάθε υπαινιγμό ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, με στόχο αμάχους και στρατιώτες, απαντώντας στο άρθρο του HonestReporting.

«Γνωρίζουμε για την έκθεση του HonestReporting και για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος δύο φωτογράφων, που συμμετείχαν στην κάλυψη από το Reuters της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι είχε ενσωματώσει δημοσιογράφους του στις τάξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Reuters απέκτησε φωτογραφίες από δύο ανεξάρτητους φωτογράφους που εδρεύουν στη Γάζα, οι οποίοι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στα σύνορα και με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη συνεργασία.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση από τη Χαμάς ρουκετών πάνω από το Ισραήλ και πάνω από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένοπλοι είχαν διασχίσει τα σύνορα.

Δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν επί του πεδίου στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του HonestReporting», ανέφερε το πρακτορείο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ