Κυριακή 21.07.2024

Φόβοι για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία – Προειδοποιεί ο Λέκκας

«Υπάρχουν φόβοι για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία, μετά τον Αύγουστο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευθύμης Λέκκας.

 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την πιθανότητα να πληγεί ξανά η Θεσσαλία, με καταστροφικές πλημμύρες, όπως τον Σεπτέμβριο του 2023 ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Daniel, αλλά και το πόσο ζεστό θα είναι τελικά το φετινό καλοκαίρι.

«Ο πρώτος καύσωνας ήρθε πάρα πολύ νωρίς», είπε αρχικά προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει και με τέτοια αρνητικά χαρακτηριστικά. «Αυτό οδηγεί σε έναν κύκλο φαινομένων, με φαινόμενα, με πλημμύρες, με πυρκαγιές».

«Τα φαινόμενα θα εναλλάσσονται πιο γρήγορα και θα προσβάλλουν πιο μεγάλες περιοχές από ό,τι μέχρι τώρα. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Μελέτη των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε το χειρότερο καλοκαίρι από τη βιομηχανική επανάσταση, σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα πολύ σημαντικό». Η Ελλάδα είναι το hot spot και η Μεσόγειος και είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα μεγάλο καλοκαίρι με 40άρια, μέσα στην επόμενη πενταετία».

Λέκκας: «Φαινόμενα χιλιετίας μέσα σε δύο χρόνια»

«Υπάρχουν φόβοι για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία, μετά τον Αύγουστο», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ εξήγησε ότι «Οι περιοχές που υπέστησαν καταστροφές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Η περίοδος της αποκατάστασης δεν είναι μόνο να επανορθώσουμε, αλλά να μπορούν όσα έργα γίνουν να ανταπεξέλθουν σε νεά φαινόμενα. Χρειάζεται σχέδιο, θέλει καινοτόμες διαδικασίες, να δούμε τις συνθήκες στις περιοχές, για να τις αποφύγουμε».

Ειδικά για τη Θεσσαλία, τόνισε, ότι σημαντικό είναι το θέμα των φραγμάτων και πώς θα μειωθεί η τρωτότητα, αναφέροντας ότι «Από μετά το καλοκαίρι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε ο νέος οικισμός που θα δημιουργηθεί να μην διατρέχει αυτό τον κίνδυνο (σ.σ. των πλημμυρών), θέλει γρήγορες διαδικασίες, να δημιουργηθούν μικρά φράγματα που θα ανασχέσουν τη ροή των ποταμών».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εικόνες όπως στον Daniel τον επόμενο χειμώνα, ο καθηγητής είπε: «το επόμενο καλοκαίρι, μπορώ να σας πώ. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία ήταν Σεπτέμβριο», σημειώνοντας ότι «είχαμε δύο φαινόμενα χιλιετίας μέσα σε δύο χρόνια», αναφερόμενος στην κακοκαιρία Ιανός και στην κακοκαιρία Daniel.

Λέκκας: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς»

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για έναν μεγάλο σεισμό στη χώρα μας, ο κύριος Λέκκας είπε «Είχε γίνει πριν από 1.700 χρόνια ένας σεισμός 8,5 βαθμών στην Κρήτη και με βάση αυτό το δεδομένο κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις, αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε φέτος ή του χρόνου έναν τέτοιο ή μικρότερο σεισμό. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουμε. Μόνο να προετοιμαστούμε σε επίπεδο πρόληψης μπορούμε».

πηγή: eleftheros typos

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ