Σάββατο 02.03.2024

Γενικό Λυκείο και Γυμνασίο Μούδρου:«Μνήμες Μικράς Ασίας-Με το χέρι στην καρδιά»

Το Σάββατο, 18-06-2022, πραγματοποιήθηκε στο ανοιχτό θέατρο του Μούδρου η εκδήλωση «Μνήμες Μικράς Ασίας-Με το χέρι στην καρδιά», με την επιμέλεια του Γενικού Λυκείου Μούδρου και του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εμπεριστατωμένη επιστημονικά ομιλία της κ. Γραμματικοπούλου Μελίνας, φιλολόγου του Γενικού Λυκείου Μούδρου και διδάκτορος Ιστορίας του ΑΠΘ με θέμα «Μικρά Ασία, Μεγάλη Ελλάδα». Η κ. Γραμματικοπούλου, αφού προχώρησε σε μία σύντομη περιοδολόγηση στην ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, κατέδειξε τη διαχρονική και παγκόσμια σημασία του πολιτισμού που άνθισε στα εδάφη αυτά ως το προπύργιο του «κατά της Ασίας αγώνα», της αναμέτρησης της ελληνικής ελευθερίας με το δεσποτισμό της Ανατολής, ως το τελευταίο ανάχωμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της μελέτης της ιστορίας του μικρασιατικού πολιτισμού από τους σύγχρονους Έλληνες, καθώς αυτή εμπλουτίζει, ολοκληρώνει και τελικά διασώζει την ελληνική συλλογική συνείδηση και ταυτότητα.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ «Με το χέρι στην καρδία» το οποίο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των δύο σχολείων και θα παρουσιαστεί στο Διανησιωτικό Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Cineμάθεια στη Χίο το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οι μαθήτριες του ΓΕ.Λ. Μούδρου Σέχου Κριστιάνα και Στενού Σταυρούλα παρουσίασαν την αναφορά του Αμερικανού προξένου Σμύρνης Τζωρτζ Χόρτον προς το Στέητ Ντηπάρτμεντ «Ποιος τελικά φταίει για την Καταστροφή;» και απαγγέλθηκε η «Μικρή πράσινη θάλασσα» του Οδυσσέα Ελύτη από τη μαθήτρια του ΓΕ.Λ. Μούδρου Κοτσιλίτη Παναγιώτα. Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ «Φώτης Κόντογλου, από Αϊβαλί Μικράς Ασίας» που δημιουργήθηκε από μαθήτριες του Γυμνασίου Μούδρου στα πλαίσια διαγωνισμού της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το χρονικό της καταστροφής μέσα από κείμενα του θεατρικού έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, εμπλουτισμένο με αποσπάσματα ντοκιμαντέρ. Στη δραματοποίηση πήραν μέρος οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Μούδρου: Μαυρολάμπαδου Ελισάβετ, Στενός Γιώργος, Ταρσή Ειρήνη, Τσέρκης Γιώργος. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι μαθητές Αγιοστρατίτης Χάρης του ΓΕ.Λ. Μούδρου στην κιθάρα και το τραγούδι και Ταρσή Ειρήνη στο αρμόνιο, Μαυρολάμπαδου Ελισάβετ και Ταρσή Ραφαηλία του Γυμνασίου Μούδρου στο τραγούδι.  Ακούστηκαν τραγούδια από το δίσκο «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα και παραδοσιακά τραγούδια.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν η κ. Γραμματικοπούλου Μελπομένη του Γενικού Λυκείου Μούδρου και Παπαπαναγιώτου Μαρία του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Σεραφείμ ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, ο βουλευτής Λέσβου κ. Μπουρνούς Ιωάννης, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Μαρινάκης Δημήτρης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ. Αδαμίδης Κωνσταντίνος και κ. Τούφου Μαγδαληνή, ο Πρόεδρος του ΟΕΠΑ Λήμνου κ. Μαρινάκης Νικόλαος, ο αντιδήμαρχος κ. Σαρρής Στέφανος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μούδρου κ. Γρατσώνης Δημήτρης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου. Τα κατημέρια που προσφέρθηκαν ήταν προσφορά της κ. Γκαράλη Φωτεινής.

Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν γα την πραγματοποίησή της, ανάμεσά τους την κ. Νίκη Μπουζιωτοπούλου και το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου για την εκμάθηση των τραγουδιών στις μαθήτριές μας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης» για τη σημαντική βοήθεια, τον ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου,  τον Αντιδήμαρχο κ. Σαρρή και τον Πρόεδρο της κοινότητας κ. Γρατσώνη, την κ. Γκαράλη, την κ. Βαρβάρα Βαγιάκου-Βλαχοπούλου, τους γονείς των μαθητών/τριών μας και ιδιαίτερα τους ίδιους τους μαθητές/τριες, όχι μόνο αυτούς που συμμετείχαν και αφιέρωσαν πολύ από τον πολύτιμο χρόνο τους και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και στη συνέχεια, αλλά και αυτούς που ανιδιοτελώς και αυθόρμητα βοήθησαν τόσο στην αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών όσο και στο κέρασμα των παρευρισκομένων και στα τεχνολογικά προβλήματα που προέκυψαν αρχικά. Χωρίς τη συμβολή τους η εκδήλωση δε θα είχε πραγματοποιηθεί.

«Η Μικρασία, της παραλίας ή της ενδοχώρας, σημάδεψε τις τύχες του ελληνισμού με ανεξίτηλο τρόπο, ως καρδιά της παντοτινής Ρωμιοσύνης[1]» κι εμείς θελήσαμε να τιμήσουμε αυτά τα 100 χρόνια πόνου, απώλειας, αλλά και δημιουργίας.

[1] Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ[1]Μικρασία, Καρδιά του Ελληνισμού, 2021

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

3:11 μμ

re