Σάββατο 02.12.2023

Γουινέα: Κινηματογραφική απόδραση του πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας του 2008 από τη φυλακή

Ένοπλοι εισέβαλαν νωρίς σήμερα το πρωί στην κεντρική φυλακή της πρωτεύουσας της Γουινέας και απελευθέρωσαν τον πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας του 2008, τον Μούσα “Νταντίς” Καμαρά, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας προσθέτοντας ότι έκλεισε τα σύνορά της.

Η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σαρλ Αλφόνς Άλφονς Ράιτ ήρθε αρκετές ώρες μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή Καλούμ της πρωτεύουσας, Κονακρί.

Μεταξύ των άλλων που δραπέτευσαν ήταν ο Κλοντ Πιβί και ο Μπλεζ Γκουμού, είπε ο Ράιτ.

«Θα τους βρούμε. Και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Ράιτ στον τοπικό σταθμό Radio Fim FM.

Κατηγορήθηκε για τη σφαγή του 2009

Ο Καμαρά, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα το 2008, βρισκόταν στη φυλακή μετά τη σφαγή που διαπράχτηκε σε στάδιο κατά τη σύντομη περίοδο της διακυβέρνησής του. Είχε ζήσει για χρόνια εξόριστος αφού επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας πριν επιστρέψει στη χώρα του στα τέλη του 2021.

Ο Καμαρά είναι ένας από τους 12 υπόπτους που κατηγορήθηκαν σε σχέση με τη σφαγή του 2009, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Γουινέας πυροβόλησαν ειρηνικούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος μετά την κατάληψη της εξουσίας. Τουλάχιστον 157 άνθρωποι σκοτώθηκαν, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για χρόνια η κυβέρνηση της Γουινέας προσπαθούσε να αποτρέψει την επιστροφή του Καμαρά από την εξορία στη Μπουρκίνα Φάσο, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, ένα άλλο πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 2021 έφερε στην εξουσία μια στρατιωτική χούντα στη Γουινέα που ήταν πιο δεκτική στην επιστροφή του Καμάρα.

ΠΗΓΗ:

https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ