Κυριακή 19.05.2024

H διαστημική εταιρεία του Μασκ επεκτείνεται, αλλά δεν πληρώνει τα χρέη της

Επεκτείνεται η διαστημική εταιρεία του Ίλον Μασκ, SpaceX, κατασκευάζοντας νέες εγκαταστάσεις εκτόξευσης, κτίρια γραφείων, ακόμη και εμπορικό κέντρο σε αγροτική περιοχή του Τέξας, ενώ με ταχείς ρυθμούς επεκτείνονται οι δραστηριότητες της εταιρείας, καθώς και οι υποδομές εκτόξευσης πυραύλων και δορυφόρων στην πολιτεία Lone Star.

Παρ’ όλο που η SpaceX έχει ισχυρά κέρδη και κινείται γρήγορα στην αγορά, δεν φαίνεται να διατηρεί τους ίδιους ρυθμούς όταν πρόκειται να πληρώσει κατασκευαστές και προμηθευτές για το έργο της.

Ο Ίλον Μασκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και πιο γνωστούς επιχειρηματίες, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι δεν πλήρωσε τα χρέη του στο παρελθόν. Μετά την αγορά του 2022 της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter, γνωστή πλέον ως X, αντιμετώπισε ένα κύμα αγωγών από συνεργάτες που ισχυρίζονταν ότι είχε απλήρωτους λογαριασμούς.

Για τη SpaceX, τα περίπου 2,5 εκατ. δολάρια χρέη είναι μικροσκοπικά σε σύγκριση με το μέγεθος της επιχείρησής της.

Από την ίδρυσή της πριν από πάνω από δύο δεκαετίες, η εταιρεία κερδίζει σταθερά συμβόλαια από πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών, αμυντικών και μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Είναι πλέον ένα από τα πιο πολύτιμα ιδιωτικά εγχειρήματα στις ΗΠΑ, που αποτιμάται από ορισμένους οικονομικούς αναλυτές σε περισσότερα από 180 δισ. δολάρια.

Μέχρι το 2022, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, η υπηρεσία πλήρωσε στη SpaceX τουλάχιστον 11,8 δισ. δολάρια για διάφορα έργα και υπηρεσίες.

Πληθώρα επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου προσπαθούν να λάβουν αποζημίωση για τα οφειλόμενα από τη SpaceX, καθώς τα χρέη συσσωρεύονται, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται, ότι αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πλέον απρόθυμες να εργαστούν ξανά σε έργα που σχετίζονται με την SpaceX. «Αν ήταν να με καλέσουν σήμερα, θα τους έλεγα να ξεκουμπιστούν», είπε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης της Hydroz Energy Services LLC, Μπράιαν Ροζέλ.

Η εν λόγω επιχείρηση εκσκαφής προσλήφθηκε από τη SpaceX για να καθαρίσει τα κανάλια αποστράγγισης σε μια εγκατάσταση κοντά στο Μπράουνσβιλ, την πόλη του νότιου Τέξας, όπου έχει γίνει μεγάλο μέρος της επέκτασης της εταιρείας. Αφότου η Hydroz κινήθηκε δικαστικά τον περασμένο Ιούνιο – μήνες μετά την εκτέλεση της εργασίας – η SpaceX δεν είχε πληρώσει τον λογαριασμό της που ήταν μόλις 19.214 δολάρια.

«Δεν είμαστε μια εταιρεία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν δύσκολο για εμάς», είπε ο Ροζέλ.

Η Hydroz είναι μία από τις πάνω από είκοσι περίπου εταιρείες που έχουν καταθέσει τουλάχιστον 72 εμπράγματα βάρη από το 2019 σε έργα που αναπτύχθηκαν από τη SpaceX και τους συνεργάτες της, σύμφωνα με τα αρχεία ιδιοκτησίας του Τέξας. Αθροιστικά, όπως διαπίστωσε το Reuters, τα βάρη αυτά αντιστοιχούν σε οφειλές συνολικού ύψους άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα εμπράγματα βάρη είναι ένας νομικός μηχανισμός μέσω του οποίου οι πιστωτές μπορούν να εξασφαλίσουν αξιώσεις έναντι της SpaceX για εργασίες που έχουν γίνει στα ακίνητά της: Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Τέξας, οι ιδιοκτήτες γης μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τυχόν απλήρωτους λογαριασμούς που σχετίζονται με την κατασκευή στην ακίνητη περιουσία τους.

Ακόμη και με τέτοιες νομικές διατάξεις, ειδικοί στον κλάδο των ακινήτων και των κατασκευών λένε ότι η είσπραξη μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά για μικρές εταιρείες χωρίς τους πόρους ή τη νομική τεχνογνωσία να αναγκάσουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να πληρώσουν. Κατά καιρούς, οι μικρές επιχειρήσεις μπορεί επίσης να ανέχονται καθυστερήσεις με την ελπίδα ότι τελικά θα λάβουν περισσότερη δουλειά από μια μεγαλύτερη επιχείρηση.

«Η SpaceX είναι ο μεγάλος νταής στην παιδική χαρά», είπε ο λογιστής και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τέξας, Κάρλος Κάσκος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ