Τρίτη 06.06.2023

H σημασία της δεύτερης εντολής του Αλ. Τσίπρα

Γνωρίζουμε την επομένη των εκλογών με την απλή αναλογική πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι ο νικητής των εκλογών- ευθύς ως λάβει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα την καταθέσει πάραυτα, όπως έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Επίσης, γνωρίζουμε -και δίνουμε ιδιαίτερο βάρος- πως στην τρίτη εντολή, αυτή που θα λάβει ο Ν. Ανδρουλάκης, θα λυθεί το πρόβλημα του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας». Το πώς θα λυθεί, γίνεται αντικείμενο πολλών συζητήσεων και σεναρίων στα οποία ακούγονται διάφορα ονόματα «πρωθυπουργήσιμων». Η τρίτη εντολή, όλοι αναμένουμε, πως θα είναι η μεγάλη στιγμή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Ουδείς όμως μιλά για τη δεύτερη εντολή, αυτή που θα λάβει ο Α. Τσίπρας, ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος. Και αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος. Πιστεύουμε πως ο Α. Τσίπρας, ομολογουμένως άριστος τακτικιστής, δε θα προσπαθήσει να την αξιοποιήσει με κάθε τρόπο; Ειλικρινά πιστεύουμε πως θα αφήσει τον Ν. Ανδρουλάκη να γίνει «μάγκας» με την τρίτη εντολή του; Ο Α. Τσίπρας θα κάνει το παν για να «κοντύνει» την πολιτική εμβέλεια της πρότασης Ανδρουλάκη, ιδίως αν το ΠΑΣΟΚ λάβει στις εκλογές ένα ικανοποιητικό διψήφιο ποσοστό.

Δεν θέλει να υπάρξει τρίτος παίκτης στο παιχνίδι του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν θέλει ο Α. Τσίπρας, ο Ν. Ανδρουλάκης να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις διερευνητικές εντολές, αλλά και στη συνέχεια των πολιτικών εξελίξεων. Προς τούτο εκτιμώ ότι θα χρησιμοποιήσει τη δεύτερη εντολή για να σχηματιστεί η λεγόμενη «προοδευτική» κυβέρνηση.

Και αν δε βγαίνουν τα νούμερα; Σημασία έχει με την πρόταση που θα κάνει, να εκθέσει πολιτικά τον Ν. Ανδρουλάκη, ώστε στις δεύτερες εκλογές να αποκοπεί όχι μόνον από τους ψηφοφόρους του που θα κινηθούν προς τη Νέα Δημοκρατία, για να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα, αλλά και από τους αντιδεξιούς ψηφοφόρους του που θα μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς, κακώς δεν ασχολούμαστε με τη δεύτερη εντολή του Α. Τσίπρα η οποία θα απευθύνεται και προς την υπόλοιπη Αριστερά.

Δηλαδή το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στις πρώτες εκλογές θα ξεπεράσει το όριο του 3%. Τι επιδιώκει ο Α. Τσίπρας με την εντολή του; να βελτιώσει τη θέση του κόμματος του στις δεύτερες εκλογές αποσπώντας ψήφους και από τα κόμματα της Αριστεράς.

Αν δεν πετύχει αυτός ο σχεδιασμός του θα κινδυνεύσει να δει τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία να ανοίγει κι άλλο σε βάρος του.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο Α. Τσίπρας με όπλο τη δεύτερη εντολή θα επιδιώξει να ακυρώσει πολιτικά την τρίτη εντολή του Ν. Ανδρουλάκη και να χρεώσει την απόρριψη της πρότασής του για τον σχηματισμό της «προοδευτικής» κυβέρνησης, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα της Αριστεράς.

Το έχει ξανακάνει αυτό ο Α. Τσίπρας τον Απρίλιο του 2012, όταν είχε προτείνει σε ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές περιφέρειες, μια πρόταση που απέρριψαν τότε τα άλλα δύο κόμματα. Όπως έδειξαν τότε οι δημοσκοπήσεις αυτή η πρόταση πρόσθεσε πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, που στη συνέχεια μίλησε και για κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τεχνογνωσία σε τέτοια ζητήματα διαθέτει ο Α. Τσίπρας και, ως εκ τούτου, εκτιμώ πως η δεύτερη εντολή θα παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον από την τρίτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ