Παρασκευή 24.05.2024

Η Ευρώπη θα αρχίσει να χρεώνει την είσοδο από το 2024 -Ποιοι τουρίστες και πόσα θα πληρώνουν

Η Ευρώπη θα αρχίσει να χρεώνει την είσοδο σε πολίτες τρίτων χωρών από το 2024.

Το πολυαναμενόμενο σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ETIAS, το οποίο θα απαιτεί από όλους τους κατόχους διαβατηρίων τρίτων χωρών να λαμβάνουν άδεια ταξιδιού πριν από την είσοδο στο μπλοκ, έναντι αντιτίμου υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Τελικά, αναβλήθηκε για το 2024, σημειώνει το CNN.

Τι είναι το σύστημα ETIAS

Πρόκειται για μια γρήγορη ηλεκτρονική άδεια για υπηκόους τρίτων χωρών από τις περίπου 60 χώρες που δεν χρειάζονται σήμερα θεώρηση για την ΕΕ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και θα λειτουργεί όπως το πρόγραμμα ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα κοστίζει 7 ευρώ και θα καλύπτει για τρία χρόνια. Ωστόσο, σε σύγκριση με το ESTA, 21 δολάρια για δύο χρόνια, αυτό είναι ομολογουμένως ένα είδος ευκαιρίας. Εάν το διαβατήριο κάποιου λήξει εντός των τριών ετών, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για νέο έγγραφο απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ETIAS.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS) θα υποχρεώνει τους επισκέπτες από χώρες εκτός Ευρώπης να υποβάλλουν αίτηση για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης πριν από την άφιξή τους και θα αφορά οποιαδήποτε από τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Αυτό σημαίνει Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν 5 χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν επί του παρόντος στο σύστημα ETIAS. Αυτές είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ρουμανία. Σε αυτές τις πέντε χώρες οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση πριν από την είσοδο.

Μεταξύ των κατοίκων 60 περίπου χωρών που θα χρειάζεται να υποβάλλουν το συγκεκριμένο έντυπο πριν από την άφιξή τους σε χώρα της ζώνης Σένγκεν είναι η Αργεντινή, Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τ ο ETIAS δημιουργήθηκε με στόχο τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας, την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα, καθώς θα εντοπίζει τα πρόσωπα που ενδέχεται να συνιστούν κίνδυνο σε έναν από τους προαναφερόμενους τομείς προτού φτάσουν στα εξωτερικά σύνορα.

Το ETIAS αποτελεί επίσης δομικό στοιχείο της διαλειτουργικότητας μεταξύ των βάσεων δεδομένων ΔΕΥ, σημαντικού πολιτικού στόχου της ΕΕ στον τομέα αυτόν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ