Παρασκευή 21.06.2024

Η καρικατούρα της Κεντροαριστεράς

Είπαμε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αλλά η προσπάθεια του Κασσελάκη να εμφανισθεί ως «μετεμψύχωση» του Ανδρέα Παπανδρέου προκαλεί γενική θυμηδία.

 

Εκτός εάν θεωρήσουμε ότι όπως είπε και ο μυστικοσύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κασσελάκης, που παρακολούθησε από σουίτα το πρόγραμμα του αοιδού Αργυρού, δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από τον Ανδρέα, που έπαιρνε παρέα τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο για να τα σπάσουν στα μπουζούκια.

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει κωμικοτραγικές διαστάσεις και το χειρότερο στην πολιτική δεν είναι να σε υβρίζουν, αλλά να γελάνε μαζί σου. Ο Κασσελάκης έχει μετατρέψει το κόμμα σε Ι.Χ., καθημερινώς αυτοσχεδιάζει και ακκίζεται, πιστεύει ότι με το λαϊκισμό και τα fake news που χρησιμοποιεί θα μπορέσει να επιβιώσει στην πολιτική ζωή.

Για παράδειγμα καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι θα διαθέσει τον «Ευαγγελισμό» για τους VIP του τελικού του ευρωπαϊκού κυπέλλου Conference, όταν πρόκειται για εφαρμογή πρωτόκολλου της Ουέφα που έχει υπογραφεί από τη χώρα μας για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος, κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε ευρεία κλίμακα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ομως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Κασσελάκη, ο οποίος αφήνει πλέον στην άκρη τον Τσίπρα και στοχεύει στους παλαιούς παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους. Επιτίθεται στον Ανδρουλάκη λέγοντας ότι δεν πρόκειται να του τηλεφωνήσει τη βραδιά των ευρωεκλογών, αλλά προσκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη και παλαιούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Πρόσκληση για αποστασία το χαρακτηρίζουν ορισμένοι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κασσελάκης από το σύνθημα «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», για το οποίο ανέφερε ότι δεν θα αφήσει να το καπηλεύεται η «Δεξιά», τώρα θυμήθηκε ότι η οικογένειά του ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και επομένως έχει πάρει πολιτικά γονίδια από τον Παπανδρέου.

Με όλες αυτές τις εύθυμες πλευρές του προεκλογικού αγώνα δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τη δύναμή της και ο πήχης του 33% είναι κάτι παραπάνω από εφικτός, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βολοδέρνουν μεταξύ 12% και 15%.

Η επίθεση Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη θα έχει συνέχεια, αλλά στο μεταξύ η Κεντροαριστερά βυθίζεται μεταξύ ασυναρτησίας και αδράνειας. Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η δημοσκοπική φτώχεια φέρνει γκρίνια.

 

——————————————————————-

Κάτι αλλάζει στο ποδόσφαιρο

Η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας δεν ήταν αυτονόητη, όταν και οι τέσσερις μεγάλες ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο, όμως το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με συναρπαστικό τρόπο και κυρίως χωρίς επεισόδια. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ταυτοποίηση των φιλάθλων και τη λειτουργία καμερών ασφαλείας, αλλά και το μήνυμα που εστάλη προς όλους τους χούλιγκαν ότι τελείωσε το καθεστώς ατιμωρησίας, έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. Ο δρόμος προς την κανονικότητα είναι ακόμα μακρύς, το μαρτυρά και η διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου χωρίς θεατές, αλλά η κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να πετύχει τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη και στο ζήτημα του ποδοσφαίρου. Μακάρι βέβαια και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να αντιληφθούν ότι οι στρατιές των χούλιγκαν δεν προστατεύουν τις ομάδες, αλλά τις καπηλεύονται και τις χρησιμοποιούν ως άλλοθι για εγκληματικές πράξεις.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.