Κυριακή 21.07.2024

Η Νέα Δημοκρατία οδεύει πίσω στις ρίζες της

“Ο πολιτικός αρχηγός που παλεύει να σβήσει ένα κομμάτι από το παρελθόν της παράταξης που ηγείται, είναι σαν να σβήνει και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον της, αλλά σίγουρα και ολόκληρο το δικό του”.

Είναι νομοτέλεια, πως εκείνος ο πολιτικός αρχηγός που δεν θέλει να θυμάται το παρελθόν, τόσο το δικό του, όσο και του κόμματός του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει σε κάθε του λεπτομέρεια, μιας και κανένας και τίποτα στο σύμπαν δεν συγχωρούν την αχαριστία και την κουτοπονηριά, ειδικά όταν είναι οφθαλμοφανής!

Το παρελθόν, εκτός από αναμνήσεις και καλές ή όχι τόσο καλές θύμησες, είναι ο πρόλογος για το μέλλον  -ένας πρόλογος που σηματοδοτεί αυτά και τα άλλα που μέλλουν να συμβούν στην πορεία… και για το λόγο αυτόν εάν ο πολιτικός αρχηγός είναι αρκετά έξυπνος και διορατικός, και θέλει να ορίσει τα μελλούμενα είναι μαλλον υποχρεωμένος να μελετήσει κάθε πτυχή του παρελθόντος και να προσαρμοστεί.

Στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι περίπλοκα και το κλίμα εκρηκτικό, αν και οι “διαφωνούντες” με τον  Μητσοτάκη κρατούν χαμηλούς τόνους  – ακόμα! Το σενάριο που προκρίνεται από τους παραδοσιακούς Νεοδημοκράτες, με το οποίο συμφωνούν και πολλοί βουλευτές και υπουργοί, ως προς τις αλλαγές που έπρεπε και πρέπει να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, είναι να αξιοποιηθούν κυρίως δεξιοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και λιγότερο μετανάστες από άλλους πολιτικούς χώρους, που είδαν φως και μπήκαν, εκεί όπου ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τους περίμενε με ανοικτές αγκάλες, τους υποσχέθηκε γη και ύδωρ και το μόνο που ζήτησε απ’ αυτούς είναι η υποστήριξή τους στα εσωκομματικά, ακόμα και ενάντια στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της το 1974.

Δεν με ενδιαφέρει αν αυτός ο άνθρωπος  -ο Κυριάκος Μητσοτάκης- έχει ή δεν έχει καταφέρει πράγματα… Αυτό που βλέπω ως απλός Νεοδημοκράτης πολίτης είναι, πως αποτελεί ένα επικίνδυνο μεταλλαξιογόνο που απειλεί την υφή της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μεταλλαξιογόνο αντλεί δύναμη από πασοκογενή ένζυμα…

Στις ευρωεκλογές αποδείχτηκε ότι μέρος του σκληρού ιδεολογικού πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας  πήγε έστω και ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ψήφισε, σώζοντας την παράταξη από μια ακόμα μεγαλύτερη και ιδιαίτερα ντροπιαστική πανωλεθρία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Η βάση της παράταξης αποφάσισε αναστροφή της πασοκοποίησης και επιστροφή στις ρίζες τις ιδεολογικές και στον κοινωνικό φιλελευθερισμό της Λαϊκής Δεξιάς.

Στη μετά Μητσοτάκη εποχή, δεν θα υπάρξει άνευ όρων παράδοση σε πολιτικούς μετανάστες και γυρολόγους! Δεν θα ξαναϋπάρξει αντίστοιχο φιάσκο με αυτό της εκλογής της εκλεκτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ύψιστο αξίωμα της χώρας και η παράταξη θα διοικηθεί από ανθρώπους που την σέβονται και που δεν δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό τους και τα μέλη του στενού οικογένειακού τους κύκλου…

Έπρεπε ίσως να μας προκύψει από το πουθενά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης της παράταξης και του κόσμου της! Τώρα τα αστεία τελείωσαν και η παράταξη θα γυρίσει στην παραδοσιακή της ρότα, μακριά από ανθρωπογενείς ύφαλους! Τα αστεία τέλειωσαν και κάποιοι θα γυρίσουν από εκεί που ήρθαν, ενώ κάποιοι άλλοι που εσκεμμένα πλήγωσαν τη Νέα Δημοκρατία θα εξαϋλωθούν πολιτικά!

Έτσι είναι όμως στη ζωή ενός πολιτικού… ειδικά ενός πολιτικού αρχηγού που κατάφερε και ανέβηκε με όποιο τρόπο, επίπεδο: “Κάθε ‘άξιος’ έχει παρελθόν. Κάθε ανάξιος-παραμυθάς και αφηγηματίας προσβλέπει στο μέλλον”.

Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μας είναι καταδικασμένη να επανέλθει στις κοινωνικές της επιτυχίες γιατί πλέον θα γνωρίζει τι πρέπει να θυμάται από το παρελθόν και να το φυλάξει ως κόρη οφθαλμού, τι να απολαμβάνει στο παρόν και τι να σχεδιάζει για το μέλλον… όμως πάντα με ανθρώπινο πρόσημο! Εμείς οι Νεοδημοκράτες δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε πίσω μόνο αυτό που ήμασταν και τίποτα παραπάνω! Ζητάμε πίσω την παράταξη που μολύνθηκε και πρέπει να κλείσουμε τις πληγές που δημιουργήθηκαν!

Από τους βωμούς του παρελθόντος θα πάρουμε τον πυρσό και τη φλόγα  – όχι τις στάχτες και μ’ αυτά θα πορευθούμε.

* Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

 

πηγή: capital

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ