Δευτέρα 17.06.2024

Η Ουκρανία, η Κίνα και οι άλλες μαύρες τρύπες του 2023

Μέσα στους επόμενους μήνες οι κυβερνήσεις της Δύσης θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, τόσο στην περίπτωση της Ουκρανίας, όσο και της Κίνας, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για νέες εστίες έντασης στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των αναλυτών πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για δύσκολες ισορροπίες και για επικείμενες γεωπολιτικές ανατροπές. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι δυτικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν με την απειλή των κυρώσεων να αποτρέψουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υποτίμησαν, επίσης, τις δυνατότητες των Ουκρανών και τους βοήθησαν την τελευταία στιγμή, όταν αποδείχθηκαν ανώτεροι των προβλέψεων που ήθελαν τον Βλ. Πούτιν να φτάνει στο Κίεβο εντός τριημέρου από την έναρξη του πολέμου.

Οι πλέον ακραίοι θεωρούν πως η Δύση «δίνει στους Ουκρανούς αρκετά όπλα ώστε να μη χάσουν τον πόλεμο, αλλά όχι αρκετά για να τον κερδίσουν!» Αν η Δύση, λέει η συγκεκριμένη άποψη, είχε στείλει νωρίτερα βοήθεια στην Ουκρανία πιθανώς τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα. Αλλά διστάζει καθώς «δεν θεωρεί μπλόφα τις απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων» αν η σύγκρουση πάρει αρνητική τροπή γι’ αυτόν.

Μπορεί οι Ουκρανοί να έχουν τη υποστήριξη κρατών με συνολικό ΑΕΠ άνω των 45 τρισ. δολαρίων αλλά η Μόσχα έχει την υποστήριξη της Κίνας, του Ιράν και άλλων χωρών του Νότου οι οποίες τηρούν ουδέτερη στάση. Ετσι το γεωπολιτικό τοπίο «θολώνει» ενώ «αυξάνεται ο κίνδυνος για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» λένε οι πλέον τολμηροί. Όπως εξηγούν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να μελετήσουν με λεπτομέρειες τι συνέβη και δεν απετράπη ο πόλεμος στην Ουκρανία ώστε να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά στην περίπτωση αποτροπής μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, κάτι που θεωρείται πιθανό μετά το 2030.

Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως πως επιδιώκουν ένα καίριο χτύπημα στη Ρωσία, με νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο, ανεπισήμως θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο για τη λήξη του πολέμου τις διαπραγματεύσεις. Όμως, προσθέτουν, όταν υπάρχουν τόσες δηλώσεις αμερικανών και νατοϊκών αξιωματούχων για καίρια νίκη επί της Ρωσίας, κάθε ανακοίνωση για διαπραγματεύσεις θα μοιάζει με ήττα για τους Ουκρανούς!

Η επιδίωξη, μέσω δημοσίων δηλώσεων, για καίριο χτύπημα στη Ρωσία ώστε να μην επαναλάβει στο μέλλον αυτό που έκανε στην Ουκρανία έχει και άλλες παρενέργειες. Στην περίπτωση που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του φτάσουν κοντά σε αυτή τη νίκη, τότε η Μόσχα έχει κάθε λόγο να κλιμακώσει την επίθεση (βλέπε πυρηνικά). Επιπλέον υπάρχει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι Ουκρανοί θα εμφανιστούν νικητές χωρίς να ανακτήσουν τις περιοχές που είχαν πριν το 2014. Γι’ αυτό και κάποιοι πιο ακραίοι θεωρούν πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έπρεπε να βοηθήσει το Κίεβο με πολεμικό υλικό ώστε να χτυπήσει τη Ρωσία εκεί που πονάει περισσότερο: Να απειλήσει την Κριμαία!

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ εμφανίζονται δημοσίως να επιδιώκουν καίριο χτύπημα στη Ρωσία, μέσω νίκης της Ουκρανίας, έχουν αρχίσει έναν οικονομικό πόλεμο με την Κίνα μέσω του αποκλεισμού της από τεχνολογίες αιχμής όπως οι επεξεργαστές, οι τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω του πρόσφατου νόμου IRA, κ.α. Αρκετοί αναρωτιούνται τι θα πράξουν οι ΗΠΑ αν το Πεκίνο αποφασίσει να βοηθήσει πιο ενεργά τον Βλ. Πούτιν. Θα επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις; Είναι εύκολο να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη; Πως θα επηρεάσει τον πληθωρισμό και την προσπάθεια εξομάλυνσης της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού μετά τις αναταραχές της πανδημίας;

Δεν είναι, επίσης, λίγοι όσοι φοβούνται μια εμπλοκή ΗΠΑ – Κίνας από ένα τυχαίο περιστατικό όπως μια σύγκρουση σκαφών πέριξ της Ταϊβάν ή κάποιο άλλο ατύχημα. Υπενθυμίζουν τον πρόσφατο θόρυβο με το μπαλόνι που οδήγησε στην ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν στο Πεκίνο. Στην άλλη πλευρά, οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν πως η Κίνα δεν θα επεκτείνει τη συνεργασία με τη Ρωσία, την ίδια στιγμή που θέλει να συντηρήσει την οικονομική συνεργασία με την Ευρώπη ως αντίβαρο στις πιέσεις των ΗΠΑ.

Στα απόνερα της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, το Ιράν στηρίζει τη Ρωσία και εμφανίζεται να επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ήδη στο Ισραήλ πυκνώνουν οι φωνές για προληπτικές επιθέσεις κατά της Τεχεράνης με τους αναλυτές να τονίζουν πως το τελευταίο πράγμα που θέλει ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πλανήτης είναι μια πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Όμως στο Ιράν βλέπουν την αναταραχή ως ευκαιρία λένε όσοι στοιχηματίζουν σε αύξηση της έντασης στη γειτονική μας περιοχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ