Παρασκευή 22.10.2021

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αμελητέες οι αυξήσεις για 8 στα 10 νοικοκυριά

Ηδη έχουν φανεί οι πρώτες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς, ενώ το εκπτωτικό πακέτο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Οκτώβριου με την επιδότηση των 150 εκατ. ευρώ, η οποία ίσως τελικά να φθάσει και τα 200 εκατ. ευρώ. Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος του Οκτωβρίου έδωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο OPEN.

Οπως είπε σχετικά με το θέμα της επιδότησης οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και των αυξήσεων, κάποιος που θα έχει μια μέση κατανάλωση από 300 κιλοβατώρες έως 600 κιλοβατώρες το μήνα, ή δεν θα δει καθόλου αύξηση ή θα δει μια αύξηση που δεν θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ με 3 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Την κατανάλωση αυτή έχει το μέσο νοικοκυριό και πρόσθεσε ότι «8 στα 10 νοικοκυριά έχουν κατανάλωση η οποία είναι μικρότερη από 600 κιλοβατώρες». Και συνέχισε διευκρινίζοντας πως «αυτό θα ξεκινήσει από 1ης Οκτωβρίου. Δηλαδή, από τις επόμενες ημέρες, από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι λογαριασμοί, οι εκκαθαριστικοί, επαναλαμβάνω, που θα έρχονται, θα έχουν δύο διακριτές γραμμές πάνω στο έντυπο:

* Η μία θα έχει να κάνει με την επιδότηση από την κυβέρνηση, η οποία θα είναι για ένα μέσο νοικοκυριό της τάξεως 9 ευρώ το μήνα» και συνέχισε λέγοντας «έχουμε ζητήσει από όλους τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και από τη ΔΕΗ να υπάρχει μια ξεχωριστή γραμμή που να γράφει την επιδότηση από την κυβέρνηση, από τη πολιτεία».

* Και από εκεί και πέρα, θα υπάρχει άλλη μια διακριτή γραμμή από τη ΔΕΗ για μια επιπλέον έκπτωση άλλα 9 ευρώ περίπου σε μηνιαία βάση μέχρι 600 κιλοβατώρες, έτσι ώστε με αυτά τα 18 ευρώ, 20 ευρώ να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε και να απορροφήσουμε σχεδόν το σύνολο της εκτιμώμενης ανατιμήσεως, τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε ότι την ίδια τακτική ακολουθούν ήδη και κάποιοι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος.

Φρένο…

Και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «από τις 600 κιλοβατώρες και πάνω που είναι 2 στα 10 νοικοκυριά, αυτοί θα δουν κάποιες αυξήσεις, αλλά μέχρι και τις 600 κιλοβατώρες θα έχουν και αυτοί την έκπτωση» και επεσήμανε ότι η αύξηση αυτή της κατηγορίας εξαρτάται από την κατανάλωση που έχει ο καθένας και πρόσθεσε ότι «αυτοί μπορεί να δουν μια αύξηση η οποία μπορεί να είναι από 2 ευρώ, 3 ευρώ το μήνα».

Και επανέλαβε ότι «μέχρι τις 600 πρώτες κιλοβατώρες θα έχουν όλοι οι καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση αυτή την απόσβεση -να το πω έτσι- της εκτιμώμενης ανατίμησης μέσω της κρατικής επιδότησης και μέσω από την επιπλέον έκπτωση που κάνει η ΔΕΗ».

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα έχει σημειωθεί αύξηση 20% στην αξία του ρεύματος. Για παράδειγμα, σε έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό που έρχεται 500 ευρώ το τετράμηνο, η τιμή εκκαθάρισης αγοράς πριν από την αύξηση ήταν 50 ευρώ, ενώ τώρα είναι 150 ευρώ.

Επιπλέον έκπτωση

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, έχει προχωρήσει σε έκπτωση 30%, ενώ οι υπόλοιπες εταιρίες προμήθειας είναι σε αναμονή, καθώς θα πρέπει να προετοιμάσουν τα πληροφορικά τους συστήματα για την αποτύπωση της επιδότησης σε ευδιάκριτο σημείο του λογαριασμού ρεύματος. Συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καταγράφονται και στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, η αύξηση ανέρχεται στο 45% από τις αρχές του χρόνου, και γι’ αυτό αναζητούνται λύσεις.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://eleftherostypos.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ