Τετάρτη 29.11.2023

Ιταλία: Η ακροδεξιά Τζόρτζια έδωσε τη θέση της στη μετριοπαθή Μελόνι

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει και η Μελόνι έχει γίνει αποδεκτή από πολλούς δημοκράτες ή και προοδευτικούς πολίτες, ενώ γίνεται συχνά ομοτράπεζη των ηγετών της Ε.Ε. που τη θεωρούσαν «επικίνδυνη» και την απέφευγαν. «Φόρεσε την προβιά της μετριοπάθειας», λένε οι σκεπτικιστές και οι αντίπαλοί της, την ώρα που οι επικρίσεις στα ιταλικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Εναν χρόνο μετά τη νίκη των «Αδελφών της Ιταλίας», στις βουλευτικές εκλογές, η 46χρονη πρωθυπουργός της χώρας δείχνει να έχει περάσει αρκετά τεστ από τον πολιτικό κόσμο που την απέρριπτε και επιπλέον, να είναι η ισχυρή ηγέτις του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού, σε αντίθεση με τον συνασπισμό της Γερμανίας, όπου η κακοφωνία στην κυβέρνηση είναι σχεδόν καθημερινή.

Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της Μελόνι παραμένει στην κορυφή (με ποσοστό γύρω στο 28%, δύο μονάδες παραπάνω από τις εκλογές), ενώ η ίδια συγκεντρώνει την αποδοχή του 53% των Ιταλών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της (ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει μόνο 31%).

Η Μελόνι έχει φροντίσει να βάλει βαθιά στο συρτάρι τις ακραίες θέσεις της προεκλογικής εκστρατείας της και να ακολουθεί μια αποδεκτή πολιτική από μεγάλο τμήμα του ιταλικού λαού. Οσο για την οικονομική πολιτική, προσπαθεί να βαδίζει στην αποδεκτή από τις Βρυξέλλες πορεία του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι.

Πρόσφατα, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε θερμό εναγκαλισμό με την Τζόρτζια Μελόνι στη Λαμπεντούζα, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες από τα μισοβυθισμένα πλοιάρια. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εμφανίζει ως σημαντική νίκη της Ιταλίας στο μεταναστευτικό το ευρωπαϊκό μνημόνιο με την Τυνησία, που προωθήθηκε από την Ιταλία σε συνεργασία με την Κομισιόν, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αιτιάσεις των άλλων χωρών της Ε.Ε. Η Μελόνι και η πρόεδρος της Κομισιόν ταξίδεψαν δύο φορές στην Τύνιδα για να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση της Τυνησίας σχετικά με την αναχαίτιση των μεταναστών. Στο πεδίο του εντυπωσιασμού, τουλάχιστον, η Ιταλίδα πρωθυπουργός τα κατάφερε, αν και οι αφίξεις των μεταναστών από την αρχή του χρόνου στις ιταλικές ακτές είναι πολλαπλάσιες των προηγούμενων ετών.

Πολιτικές φιλίες

Οι Ευρωπαίοι έπαψαν εδώ και καιρό να αντιμετωπίζουν τη Μελόνι ως την ακροδεξιά πολιτικό που θα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και μιλούν για το πρόσωπο της νέας Δεξιάς στην Ευρώπη, καθώς θεωρούν ότι έχει μεταλλαχθεί και συμβιβάστηκε με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Οι επαφές της με τους ηγέτες δείχνουν ότι έγινε πιο ευέλικτη και δεν έχει παραμείνει εμμονικά στον εθνολαϊκιστικό «άξονα» των Ορμπαν και Πούτιν. Δεν μιλά πια για τον Τραμπ, υποστηρίζει την Ουκρανία και συνομιλεί με τον Ζελένσκι, ενώ ακόμη και έναντι της Κίνας η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να ακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική, κρατώντας πια απόσταση από το κινεζικό πρότζεκτ του «νέου δρόμου του μεταξιού».

Ηδη άρχισαν να ακούγονται απόψεις στην Ιταλία ότι η κυβέρνηση της Μελόνι ίσως θα καταφέρει να εξαντλήσει τη θητεία της έως το 2027 – σπανιότατο για τη χώρα. Τα σχεδόν ανύπαρκτα προβλήματα μέχρι τώρα από τους κυβερνητικούς εταίρους της, τη «Λέγκα» και τη «Φόρτσα Ιτάλια» (ούτε ο συνήθως εριστικός Ματέο Σαλβίνι ακούγεται πολύ) και τα εσωτερικά ζητήματα που έχει ακόμη η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, οδηγούν στις σκέψεις για διάρκεια της Μελόνι στην πρωθυπουργία, αν και είναι πρόωρη η πρόβλεψη. Το δύσκολο φθινόπωρο και ο ακόμη δυσκολότερος χειμώνας που έρχονται για την Ιταλία, λόγω της κατάστασης της οικονομίας, θα δείξουν πόσο θα αντέξει και αυτή η κυβέρνηση.

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο πληθωρισμός πετάει και η κατάργηση του «κοινωνικού εισοδήματος» σε ανέργους και μικροεισοδηματίες, που προκάλεσε πολλές γκρίνιες, ήδη αποτελούν βαρύ φορτίο για την κυβέρνηση. Τα spread στα ιταλικά ομόλογατρέχουν με ταχύτητα και η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη θα τους δώσει περαιτέρω ώθηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ