Κυριακή 28.05.2023

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης «επιλέγει» τη βέλτιστη θεραπεία

Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που σχεδιάστηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Harvard και του Εθνικού Πανεπιστημίου Cheng Kung στην Ταϊβάν θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε γιατρούς και ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου -τον δεύτερο πιο θανατηφόρο καρκίνο παγκοσμίως- που καλούνται να αποφασίσουν για θεραπείες, αλλά και να γνωρίζουν τα ποσοστά επιβίωσης ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθένειάς τους. Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Εξετάζοντας απεικονίσεις καρκινικών κυττάρων, το νέο εργαλείο είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια πόσο επιθετικός είναι ένας όγκος, πόσο πιθανό είναι ο ασθενής να επιβιώσει με ή χωρίς υποτροπή της νόσου και ποια μπορεί να είναι η βέλτιστη θεραπεία για εκείνον.

Ένα εργαλείο που μπορεί να προσφέρει απαντήσεις σε τέτοια καίρια ερωτήματα θα μπορούσε να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τη σοβαρή ασθένεια, γλιτώνοντας εκατομμύρια ζωές.

Το εργαλείο, που ονομάζεται MOMA, εκπαιδεύτηκε στα δεδομένα 2.000 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου από διάφορες εθνικές μελέτες. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι ερευνητές έδωσαν στο μοντέλο πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο του καρκίνου των ασθενών. Του έδωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τα γονιδιωματικά, επιγενετικά, πρωτεϊνικά και μεταβολικά προφίλ των όγκων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ