Πέμπτη 02.12.2021

Κίνημα Αλλαγής: Aγριεύει η κόντρα για την αρχηγία – Η επίθεση Γιώργου στη δεξιά και η στήριξη από τον Μπίστη του ΣΥΡΙΖΑ

«Τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη της Παράταξης μας και όχι οποιοσδήποτε άλλος», διαμηνύουν

Η περίοδος των αβροτήτων, των κομψών εκφράσεων και των ήπιων τακτικών φαίνεται να τελειώνει στο ΚΙΝΑΛ, με την προεκλογική αντιπαράθεση να ανάβει σιγά σιγά ενόψει της 5ης Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Όπως ανέμεναν πολλοί, ο Γιώργος Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι το χαρτί, που είχε χρησιμοποιήσει και το 2007, αποτελεσματικά τότε, απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, επικαλούμενος ότι τον χτυπούν οργανωμένα, εξωθεσμικά συμφέροντα, που ήθελαν να ελέγξουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη φορά από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού δεν γίνεται λόγος για παρεμβάσεις μόνο από «εξωθεσμικά και άλλα κέντρα», αλλά «και από παράγοντες της δεξιάς», που «είτε στρέφονται εναντίον στελεχών της Παράταξης μας και ιδιαιτέρως εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου, καθώς βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα άλλων κομμάτων, είτε στρέφουν τα βέλη τους εναντίον της Παράταξής μας συνολικά», όπως σημειώνεται.

«Με τις παρεμβάσεις αυτές, που ποικίλουν ως προς τον τρόπο που εκδηλώνονται, είτε στρέφονται εναντίον στελεχών της Παράταξης μας και ιδιαιτέρως εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου, καθώς βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα άλλων κομμάτων, είτε στρέφουν τα βέλη τους εναντίον της Παράταξής μας συνολικά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Διαμηνύουν δε ότι «τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη της Παράταξης μας και όχι οποιοσδήποτε άλλος».

Η κίνηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού έρχεται λίγο μετά τη δημοσιοποίηση δύο νέων δημοσκοπήσεων, που τον φέρνουν να υστερεί σε γενικές γραμμές έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη (ο κ. Παπανδρέου υπερτερεί μόνο στην παράταση νίκης), ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα του ντιμπέιτ και η άρνησή του να συμμετέχει, κάτι για το οποίο δέχεται κριτική από τους άλλους πέντε υποψήφιους, που δεν έχουν πειστεί για τους λόγους αυτής της επιλογής του.

Σχεδόν πριν καν γίνει αντιληπτή η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού, ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος έχει ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και είναι εκ των συχνών συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία υπερασπίζεται με αιχμηρό τρόπο τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Μπίστης σημειώνει ότι «ένα όργιο ενορχηστρωμένων παρεμβάσεων είναι σε εξέλιξη. Από τον Αλιβιζάτο μέχρι τον Μπέο , με ενδιάμεσους τον Πρετεντέρη , την Γιαννακά , την Παναγιωταρέα και άλλους της ιδίας κοπής, επιδίδονται συστηματικά στην δολοφονία χαρακτήρα του Γιώργου Παπανδρέου. Σαν κάτι να φοβούνται, που ενοποιεί ‘‘σοβαρούς’’ και χυδαίους».

Λίγο νωρίτερα και πριν την παρέμβαση Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τον πρώην πρωθυπουργό έναντι της επίθεσης, που είχε δεχθεί από τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο«Το να σε βρίσει ο Μπέος είναι παράσημο. Γιατί όμως κυβερνητικά στελέχη χαριεντίζονται μαζί του και νομιμοποιούν το πολιτικό bullying; Είναι απαράδεκτο κι αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης» έγραψε ο κ. Γερουλάνος.

Η μετατόπιση της συζήτησης σε αυτό το πεδίο πάντως δεν φαίνεται να συγκινεί και πολλούς από τους άλλους υποψηφίους, παρότι οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν έχουν κάνει κάποιους, κυρίως από τη «δεύτερη ταχύτητα» σε δυναμική, να δυσφορούν, υποστηρίζοντας ότι σε ένα εκλογικό σώμα που δεν είναι προσδιορισμένο δεν μπορούν να γίνουν έγκυρες μετρήσεις τάσεων και συσχετισμών.

Λοβέρδος: Λέμε για το ΠΑΣΟΚ, όχι για συγκυβερνήσεις

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε και πάλι χθες να μετατοπίσει το κέντρο της συζήτησης στις προτάσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα «μεγαλώσει» το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας τη διακηρυγμένη θέση του ότι ο ίδιος θα διπλασιάσει τα ποσοστά του Κινήματος. Για τον κ. Λοβέρδο «όποιος θέλει να καταδικάσει τον χώρο μας, μιλά για προοδευτικές ή άλλες συγκυβερνήσεις. Όποιος θέλει να υπερασπιστεί το παρελθόν της Δημοκρατικής Παράταξης και να φέρει στους πολίτες ένα εργαλείο για την καλυτέρευση της ζωής τους, λέει ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η δική μου πρόταση από την πρώτη μέρα που μπήκα σε αυτόν τον αγώνα, στον αγώνα για την επόμενη μέρα στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει με συστηματικό τρόπο τις κόντρες με τους συνυποψήφιους του, δηλώνοντας χθες από τη Νέα Ιωνία «με ενότητα και το βλέμμα μπροστά, αυτή η Παράταξη θα γίνει ξανά κίνημα λαού στις κάλπες της 5ης Δεκέμβρη. Ενώνουμε τις δυο γενιές, αυτή που ίδρυσε και μεγάλωσε το ΠΑΣΟΚ και αυτή που το έχει ανάγκη για ένα μέλλον με ελπίδα και προοπτική»

Τις τελευταίες ημέρες πάντως δηλώνει «ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο. Αλλά μαζί σε μια πορεία σταθερότητας, προόδου, κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο δε Παύλος Χρηστίδης διαμήνυσε επίσης ότι «το μέλλον της παράταξης δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον συμπληρωματικού χαρακτήρα, αλλά ένα μέλλον με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα».

Το debate

Όσο για το ντιμπέιτ, σήμερα θα υπάρξει και νέα επικοινωνία των 5 υποψηφίων, πλην Παπανδρέου, με την ΕΡΤ, με σκοπό να βρεθεί τρόπος ώστε οι ιθύνοντες της κρατικής τηλεόρασης να λάβουν την κάλυψη/έγκριση επισήμως από το ΚΙΝΑΛ για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας στις 29 Νοεμβρίου. Στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα να υπάρξουν και παρεμβάσεις από υποψηφίους μέσω zoom, σε μία κίνηση καλής θέσης προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είχε προτείνει το ή τα ντιμπέιτ να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Πάντως είναι ένα ερώτημα το πώς θα δοθεί οποιαδήποτε έγκριση από τη Χαριλάου Τρικούπη και τη μεταβατική ηγεσία που χειρίζεται την κατάσταση ως την εκλογή αρχηγού, να γίνει μία τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων.

πηγή: protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ