Σάββατο 02.12.2023

Κοντά στο 10% ο πληθωρισμός των τροφίμων – Ποια προϊόντα είναι πρωταθλητές στην ακρίβεια

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων κατά 9,9% τον Οκτώβριο οδήγησαν στον υπερδιπλασιασμό του πληθωρισμού από το 1,6% στο 3,4%.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Μηνιαίες μεταβολές

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,6% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 1,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, κρέατα (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Ετήσιες μεταβολές

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,4% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2022, προήλθε κυρίως από την αύξηση 9,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Πηγή: EΛΣΤΑΤ
Πηγή: EΛΣΤΑΤ

Οι πρωταθλητές της ακρίβειας

Σε μηνιαία βάση, από την κατηγορία των τροφίμων πρωταθλητής στην ακρίβεια είναι το ελαιόλαδο με αύξηση 14,1% και ακολουθούν τα φρούτα με 8%.

Σε ετήσια βάση, πρωταθλητής είναι και πάλι το ελαιόλαδο αφού οι αυξήσεις στην κατηγορία έλαια και λίπη φτάνουν το 26%, ακολουθούν και εδώ τα φρούτα με 20,5%, ενώ στις επόμενες θέσεις με διψήφιο ποσοστό βρίσκουμε την κατηγορία μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων και τα λαχανικά με αυξήσεις 14,3% και 12,3% αντίστοιχα.

Πηγή:EΛΣΤΑΤ
Πηγή:EΛΣΤΑΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ