Σάββατο 04.02.2023

Κοροναϊός: Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 που πέθαναν τις τελευταίες ημέρες – Σταθερά το 85% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί

Τι ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης

Οι απώλειες της ανθρώπινης ζωής κατά τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο στους κόλπους των ειδικών και της κυβέρνησης όσο όμως -και κυρίως- στους πολίτες.

Αν όμως παρατηρήσει κανείς με προσοχή τις λεπτομέρειες πίσω από τους θανάτους που σημειωθήκαν στη χώρα μας το τελευταίο δεκαπενθήμερο, θα παρατηρήσει ότι από τα 1.576 θύματα της νόσου covid και των επιπλοκών της, τα 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν λάβει την καίρια όπως αποδεικνύεται αναμνηστική δόση.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν αποκαλυπτικά για την επίπτωση του τωρινού επιδημικού κύματος αλλά και για ό,τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες δεδομένης της εμβολιαστικής «τρύπας» στο τείχος ανοσίας του πληθυσμού άνω των 60 χρόνων.

«Το 92,4% των θανάτων συνολικά τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά σε συνανθρώπους μας που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου – αυτοί είναι οι περισσότεροι- ή και να είχαν εμβολιαστεί, δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση» ανέφερε η καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας ότι πλέον τα ελληνικά δεδομένα του εμβολιασμού επιβεβαιώνουν συνεχώς τη μεγάλη σημασία της θωράκισής μας με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση.

Δείκτης θανάτων οι ανεμβολίαστοι
Εν συνεχεία, η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το 80% των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, που κατέληξαν κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, ήταν επίσης ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Η μοιραία κατάληξη που θα έχει η πλειονότητα των ανεμβολίαστων ασθενών με covid προαναγγέλλεται ουσιαστικά από την κίνηση μέσα στα νοσοκομεία: σταθερά το 80% με 85% των ασθενών που εισάγονται και χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων αποτελούν τον πιο ισχυρό προβλεπτικό δείκτη των θανάτων σε όλες τις χώρες. «Είναι πλήρως προβλέψιμο, δηλαδή μπορείς να δεις ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων, τόσο περισσότεροι είναι οι θάνατοι» είπε χθες ο καθηγητής.

Στην Ελλάδα 310.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού είναι δεδομένο πως θα αποτελέσουν μια «δεξαμενή» που θα συντηρεί τη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία και θα διαταράσσει τη λειτουργία τους κατά τους επόμενους μήνες. Το ίδιο θα συμβαίνει και με άλλους 800.000 ενηλίκους- δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης οι οποίοι δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει το ραντεβού τους.

 

πηγή: parapolitika

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ