Κυριακή 22.05.2022

Κοροναϊός – Άρση μέτρων: Τέλος τα Covid Pass – «Έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με την πανδημία»

«Αν κάνουμε όλοι τις σωστές επιλογές, θα μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό, χωρίς να έχουμε πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ»

Το τέλος της επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας,

αλλά και για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό, από σήμερα, 1η Μαΐου, σήμανε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

«Έχουμε τα εργαλεία για να ζήσουμε με τον κορoναϊό. Στα νοσοκομεία δε βλέπουμε πολλούς ασθενείς στην Αμερική. Έχουμε τα εμβόλια και τα φάρμακα. Εγώ ακόμη φοράω μάσκα όταν είμαι έξω. Αν κάνουμε όλοι τις σωστές επιλογές, θα μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό, χωρίς να έχουμε πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος αναφορικά με την άρση των μέτρων για την πανδημία.

«Υπάρχει η υπόθεση να έχουν μια μετάλλαξη στην Κίνα για την οποία να μη μας έχουν ενημερώσει»

Αναφερόμενος στα όσα γίνονται στην Κίνα, ο ίδιος τόνισε ότι «Στην Κίνα, με τα αυστηρά lockdowns, πιστεύω ότι λειτουργούν με βάση τον πολιτισμό τους. Δε θέλουν ούτε ένα κρούσμα. Αλλά για εμένα είναι περίεργο ό,τι γίνεται, αφού έχουμε τα εργαλεία για να ζήσουμε με τον κοροναϊό. Υπάρχει η υπόθεση να υπάρχει μια μετάλλαξη για την οποία να μη μας έχουν ενημερώσει. Ελπίζω να είναι θέμα μόνο του πολιτισμού τους αυτό που γίνεται». 

Τι αλλάζει από σήμερα

Αλλάζουν όλα στη ζωή μας από την Πρωτομαγιά, με ανάσες ελευθερίας, καθώς αίρονται τα μέτρα για τον κοροναϊό. Έτσι, από αύριο καταργείται η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης ενώ μειώνεται σε ένα το rapid test που υποχρεούνται κάθε εβδομάδα να κάνουν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι. Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, η χρήση παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους μέχρι τέλος Μαΐου.

Ειδικότερα:

– καταργείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης,
– επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% της χωρητικότητας,
– καταργούνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι των μαθητών (self test), ενώ
– οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα.

Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, που παραμένουν τα δύο rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες, αλλά παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

 

πηγή: parapolitika

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ