Κυριακή 05.12.2021

Κορονοϊός – εμβόλια: Σταθερά υψηλός ο εμβολιαστικός ρυθμός – Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν κάνει αναμνηστική δόση

Κορονοϊός: Συνεχίζεται ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμών που “εκπέμπει” θετικά μηνύματα την τελευταία εβδομάδα. Χθες το σύνολο των εμβολιασμών ξεπέρασε τις 80.000 και ανήλθε σε 81640 με 17873 πολίτες να εμβολιάζονται με πρώτη δόση και 57057 να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Η πρώτη δόση είναι το βασικό ζητούμενο της εμβολιαστικής εκστρατείας καθώς σημαίνει ότι πείθονται πολίτες που δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν. Επιπλέον, συνήθως εφόσον κάποιος αποφασίσει να κάνει την πρώτη δόση θα ακολουθήσει τις συστάσεις των επιστημόνων και θα πραγματοποιήσει και τις υπόλοιπες, όπως προβλέπεται. Επομένως, τα ραντεβού πρώτης δόσης που κλείνονται τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για το τείχος ανοσίας στους επιστημονικούς κύκλους. Προγραμματίζονται περί τα 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα. Μάλιστα, προχθές Δευτέρα, 25000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, ενώ σε διάστημα ενός μήνα το εμβολιαστικό πρόγραμμα “κέρδισε” … μισό εκατομμύριο πολίτες που έμεναν ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα με την πρώτη δόση, η συμμετοχή στην τρίτη δόση που είναι αυξημένη κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι ανακόπτονται οι μεταδόσεις σε πλήρως εμβολιασμένους.

Πλέον, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, ενώ προγραμματίζονται… σωρηδόν νέα ραντεβού. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές, Δευτέρα, “ρεκόρ” 153000 πολιτών έκλεισε ραντεβού για αναμνηστική δόση.

Τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο ΕΟΔΥ, δείχνουν ότι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που νοσούν με κορονοϊό είναι άτομα που έχει περάσει ένα εξάμηνο ή είναι οριακά στο εξάμηνο μετά τη δεύτερη δόση. Οι χιλιάδες εμβολιασμοί τρίτης δόσης που διενεργούνται καθημερινά μπλοκάρουν αυτές τις μολύνσεις.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, υπάρχουν λόγοι που στηρίζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία των ειδικών ότι δεν θα ξεφύγει περαιτέρω το τέταρτο κύμα. Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι συνεχίζουν να τηρούνται τα μέτρα και διατηρηθεί ο ίδιος εμβολιαστικός ρυθμός. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί στον Σκάι ανέφερε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας, σε υψηλό επίπεδο. Επίσης, επικαλούμενος στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στους εκπροσώπους των κομμάτων, τόνισε ότι το 90% των θανάτων αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και το 10% σε εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί αναμένουν να δουν την επίδραση των τελευταίων μέτρων που εφαρμόζονται 48 ώρες. Εάν χρειαστούν περισσότερα μέτρα θα είναι πάλι για τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πλεύρης. “Δεν τίθεται θέμα να ληφθούν μέτρ που θα αφορούν σε εμβολιασμένους”, τόνισε.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ