Κυριακή 05.12.2021

Κορονοϊός: Έτσι θα είχαμε λιγότερους θανάτους στην Ελλάδα – Αλλαγές στα δεδομένα που θα δίνει ο ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Σταθεροποίηση κρουσμάτων με βάση το δείκτη θετικότητας βλέπουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ για τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Παράλληλα, σταθεροποιητική και ελαφρώς πτωτική εμφανίζεται η διασπορά στις σχολικές μονάδες, λόγω των self tests , της έγκαιρης ιχνηλάτησης και της ευαισθητοποίησης των γονέων.

Τα δεδομένα αυτά παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας, Δημήτρη Παρασκευή, σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα το πρωί με τους διαπιστευμένους συντάκτες υγείας στον ΕΟΔΥ.

Ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι η θετικότητα αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη για αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να μη δίνεται η εικόνα της πανδημίας μόνο από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Η ηγεσία του ΕΟΔΥ βρίσκεται σε διαμόρφωση ακριβέστερων στοιχείων για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να προσαρμοστούν στην επιδημιολογική έκθεση από την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων, έτσι ώστε να φαίνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που είναι πολύ υψηλή.

Με βάση τα στοιχεία παρατηρείται “κινητικότητα” όσον αφορά σε πλήρως εμβολιασμένους που όμως εμβολιάστηκαν πριν από ένα εξάμηνο ή και περισσότερο με αποτέλεσμα η προστασία τους από τον εμβολιασμό να έχει μειωθεί.

Οι κ.κ. Ζαούτης και Παρασκευής, μάλιστα, έδωσαν ένα ενδεικτικό παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο από τα 3869 κρούσματα της 14ης Νοεμβρίου, το 39,78% αφορούσε σε εμβολιασμένους πολίτες.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους το τελευταίο διάστημα, σε ποσοστό 70%, αφορά στις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 59 ετών. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν την έντονη ανάγκη για αναμνηστική δόση.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση των στοιχείων που δόθηκαν όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων και απαντούν έως ένα βαθμό στο ερώτημα “γιατί η χώρα μας έχει μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες”.

Επίσης δείχνει εμφατικά ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται σύγκριση σε διαφορετικές βάσεις υπολογισμού. Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα ακολουθεί τη σύσταση του ΠΟΥ και καταγράφει ως θανάτους covid όποιον πεθαίνει και είχε νοσήσει χωρίς να υπάρχει όριο ημερών πότε αποβιώνει κάποιος.

Αντίθετα, στη Βρετανία καταγράφεται κάποιος ως covid θάνατος εάν αποβιώσει έως και 28 ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου ενώ στην Ισπανία έως και 30 ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ισπανίας καταγράφονται ως θάνατοι covid μόνο οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ