Πέμπτη 02.12.2021

Κορονοϊός: Γιατί είναι επιβεβλημένη η τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Απαραίτητη είναι η τρίτη δόση για να διατηρείται η προστασία των εμβολιασμένων στο χρόνο, καθώς πλέον καταγράφονται πολλαπλά περιστατικά και σε πλήρως εμβολιασμένους που μπορεί να έχουν χάσει την άμυνά τους, ειδικά μετά από έξι μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 14 Νοεμβρίου από το σύνολο των 3.869 κρουσμάτων, τα 1.539, δηλαδή ποσοστό 39,78%, ήταν πολίτες εμβολιασμένοι.

Πρόκειται για μόλις μία ημέρα και Κυριακή, ωστόσο είναι ενδεικτική των δεδομένων όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα είπαν σε χθεσινή συνάντηση με υγειονομικούς συντάκτες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Οι καθηγητές τόνισαν την αδήριτη ανάγκη χορήγησης της αναμνηστικής δόσης, επαναλαμβάνοντας ότι η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο διάστημα το 70% των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους αφορούν σε άτομα ηλικίας 18-59 ετών.

«Οσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Η ηλικία και η συννοσηρότητα είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη μείωση της προστασίας του εμβολιασμού. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επανέλαβε αυτό που τονίζει διαρκώς η επιστημονική κοινότητα, ότι τα αντισώματα από μόνα τους δεν είναι δείκτης ανοσίας, καθώς μπορεί κάποιος να μην έχει αντισώματα αλλά να έχει ανοσία λόγω κυτταρικής ανοσίας. Σε κάθε περίπτωση, οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών -3η δόση για όλους τους ενήλικες έξι μήνες μετά τη δεύτερη και δύο μήνες μετά το μονοδοσικό- είναι η καλύτερη στρατηγική για την ατομική προστασία και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.

Η θετικότητα

Η πανδημία στη χώρα μας σε αυτήν τη φάση δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, σύμφωνα με τους κ.κ. Ζαούτη και Παρασκευή. Οπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους, η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τον σταθερό δείκτη θετικότητας, ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο στοιχείο. Τόνισαν, δε, ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων από μόνος του δεν αρκεί για να οδηγεί σε συμπεράσματα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.317 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 1.871 στην Αττική και τα 1.242 στη Θεσσαλονίκη. H θετικότητα με βάση τα χθεσινά σχεδόν 350.000 τεστ διαμορφώνεται σε 2,09%, τη στιγμή που καταγράφηκαν επιπλέον 63 θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 556.

Η ηγεσία του ΕΟΔΥ βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ -με τις αλλαγές στα στοιχεία να είναι εμφανείς πιθανόν από την ερχόμενη εβδομάδα- έτσι ώστε να είναι πιο ακριβής και να δίνει την πραγματική εικόνα περί αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Η προσπάθεια που γίνεται από τον ΕΟΔΥ είναι να καταγράφεται λεπτομερώς το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των θανάτων στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Οι δύο καθηγητές, μάλιστα, έδωσαν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε ένα δείγμα 20 Ελλήνων, από τους οποίους οι 18 εμβολιασμένοι και δύο ανεμβολίαστοι, καταγράφονται τέσσερα κρούσματα (δύο εμβολιασμένοι και δύο ανεμβολίαστοι). Το συμπέρασμα ότι το 50% των νοσούντων είναι εμβολιασμένοι είναι λάθος. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το σωστό είναι ότι νόσησε το 11% των εμβολιασμένων και 100% των ανεμβολίαστων.

20% λιγότεροι θάνατοι

Στο ίδιο πλαίσιο της δυσκολίας ερμηνειών των στοιχείων, η σύγκριση των θανάτων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι αδύνατη. Και αυτό γιατί η κάθε χώρα έχει διαφορετικό τρόπο καταγραφής των θανάτων. Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα ακολουθεί τη σύσταση του ΠΟΥ και καταγράφει ως θάνατο Covid όποιον πεθαίνει χωρίς να υπάρχει χρονικό όριο μεταξύ διάγνωσης και θανάτου. Αντίθετα, στη Βρετανία καταγράφεται κάποιος ως Covid θάνατος εάν αποβιώσει έως και 28 ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου, ενώ στην Ισπανία έως και 30 ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ισπανίας καταγράφονται ως θάνατοι Covid μόνο οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία. Οπως είπε ο κ. Ζαούτης, εάν η Ελλάδα εφάρμοζε το βρετανικό μοντέλο καταγραφής θα είχε 20% λιγότερους θανάτους.

Ο ΕΟΔΥ θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Τα σχολεία «οδηγός»

Ιδιαίτερα χαμηλή εμφανίζεται η διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία, όπως παρουσιάζεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εξαιτίας του υψηλού αριθμού τεστ στους μαθητές, της έγκαιρης ιχνηλάτησης και της ευαισθητοποίησης των γονέων.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μαθητές είναι ανεμβολίαστοι, η σχολική κοινότητα έχει πολύ μικρό αριθμό συρροών, αποτελώντας… παράδειγμα ως προς τον τρόπο διαχείρισης των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, όπως εξήγησαν οι δύο καθηγητές.

Τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν πολύ την 37η εβδομάδα του έτους, την εβδομάδα ανοίγματος των σχολείων, λόγω των πολλών τεστ που άρχισαν να γίνονται, αλλά τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και μειώθηκαν ελαφρώς.

Μάλιστα, η εκπαίδευση καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης κρουσμάτων σε σχέση με άλλους τομείς (για παράδειγμα σούπερ μάρκετ, εργασιακοί χώροι, ενδοοικογενειακή μετάδοση).

Στο μεταξύ, η μετάλλαξη «Δέλτα» συνεχίζει να κυριαρχεί στη χώρα μας. Από τα 380 δείγματα με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν από την ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, όλα είναι η μετάλλαξη «Δέλτα». Ενα εξ αυτών αφορά στο υποστέλεχος ΑΥ.4.2, που έχει θορυβήσει το τελευταίο διάστημα τη Βρετανία. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα του συγκεκριμένου υποστελέχους.

Επιστρατεύσεις

Επίσημα ξεκινά η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να συνδράμουν το ΕΣΥ τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας. Οπως ορίζει το ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες, δίνεται εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Υγείας και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας. Τα φύλλα επιστράτευσης είναι αρκετά πιθανό να ξεκινήσουν να αποστέλλονται σήμερα.

 

πηγή: Eleftheros Typos

 

Κορονοϊός: Γιατί είναι επιβεβλημένη η τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες – Τι δείχνουν οι αριθμοί

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ