Δευτέρα 03.10.2022

Κορονοϊός: H FDA ενέκρινε δύο εμβόλια για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη τα ανανεωμένα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech που στοχεύουν τις κυρίαρχες επί του παρόντος υποπαραλλαγές BA.4/BA.5 Omicron του κορονοϊού, σύμφωνα με το Reuters.

H FDA ενέκρινε το εμβόλιο MRNA.O της Moderna για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και το αντίστοιχο της Pfizer για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Η χορήγγσή τους θα γίνεται τουλάχιστον δύο μήνες μετά την αρχική σειρά εμβολιασμού ή την πιο πρόσφατη αναμνηστική δόση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εξασφαλίσει 105 εκατομμύρια δόσεις από τα ενημερωμένα εμβόλια της Pfizer και 66 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna με στόχο να αποτρέψει τις συνέπειες μιας πιθανής αύξησης των λοιμώξεων καθώς τα σχολεία ανοίγουν και οι πολίτες περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους αφού έρχεται το φθινόπωρο.

Η Pfizer ανέφερε ότι διαθέτει κάποιες δόσεις έτοιμες για άμεση αποστολή ενώ μπορεί να παραδώσει έως και 15 εκατομμύρια δόσεις έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η FDA τον Ιούνιο ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα εμβόλια στις δύο υποπαραλλαγές που ευθύνονται για την πιο πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων παγκοσμίως. Η υποπαραλλαγή BA.5 αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 88% των μολύνσεων στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με το Reuters οι παρασκευαστές εμβολίων δεν έχουν ολοκληρώσει τη δοκιμή των ενημερωμένων δόσεων για τις παραλλαγές BA.4/BA.5 σε ανθρώπους. Ωστσόσο η FDA βασίζει την απόφασή της στα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από τις αρχικές λήψεις καθώς και από κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην υποπρταλλαγή BA.1 Omicron.

«Είμαστε σίγουροι για τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις εξουσιοδοτήσεις», δήλωσε ο Δρ Πίτερ Μαρκς, ανώτερος αξιωματούχος που επιβλέπει τα εμβόλια στο FDA των ΗΠΑ.

Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την Πέμπτη με στόχο να απευθύνει κάνει συστάσεις για τη χρήση των επανασχεδιασμένων δόσεων, πριν λάβει την τελική απόφαση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ