Τετάρτη 25.05.2022

Κορονοϊός – Παγώνη: Τον Φεβρουάριο θα δούμε μείωση στους αριθμούς – Ακόμα και τριπλά εμβολιασμένοι μπορούν να ξανανοσήσουν

Κορονοϊός: Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων θα μειωθεί σταδιακά, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε η ίδια, η μείωση θα είναι εμφανής εντός του Φεβρουαρίου.

Η κ. Παγώνη είπε επίσης πως η πλειοψηφία των ασθενών κορονοϊού που νοσηλεύονται νοσούν από την μετάλλαξη Δέλτα, αν και «έχουμε και Όμικρον».

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι στις μονάδες των νοσοκομείων νοσηλεύονται ακόμα κυρίως ασθενείς με επιπλοκές από την μετάλλαξη Δέλτα και ανεμβολίαστοι.

Επιπλέον, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι στις κλίνες των νοσοκομείων βρίσκονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και ειδικότερα άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα ενώ στις ΜΕΘ είναι ασθενείς κυρίως άνω των 70 και πολλοί ανεμβολίαστοι.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κάλεσε τους πολίτες – και ειδικά τους περίπου 300.000 άνω των 60 – που δεν έχουν ακόμη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου να προχωρήσουν γιατί μπορεί να τους προστατέψει από την μετάλλαξη Όμικρον.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τη συμπεριφορά όσων έχουν κάνει τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου αλλά αρνούνται να κάνουν την τρίτη δόση, η κ. Παγώνη είπε πως οι περισσότεροι από αυτούς λανθασμένα σκέφτονται ότι έχουν πάρει με τις δύο δόσεις τα αντισώματα που χρειάζεται – κάτι που δεν ισχύει. Τόνισε, δε, πως η φυσική ανοσία δεν είναι ισχυρότερη από την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια, ενώ διαρκεί και λιγότερο.

«Πολλοί επιλέγουν να νοσήσουν γιατί πιστεύουν ότι η Όμικρον είναι με πολύ απλά συμπτώματα άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε.

Όσον αφορά τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, η κ. Παγώνη εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι «τα στοιχεία δεν μας λένε πως είναι κάτι το διαφορετικό». Οι υποπαραλλαγές ίσως είναι λίγο πιο μεταδοτικές, αλλά τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, συμπλήρωσε.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε πως υπάρχει σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου, η κ. Παγώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τριπλά εμβολιασμένοι πολίτες που νόσησαν να κολλήσουν ξανά, ιδιαίτερα εάν εργάζονται σε περιβάλλον με αυξημένο ιικό φορτίο όπως τα νοσοκομεία.

Τέλος, η κ. Παγώνη είπε πως «ο ιατρικός κόσμος έχει αγανακτήσει», ενώ σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση χειρουργίων, καθώς τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού.

 

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ