Κυριακή 05.12.2021

Κορωνοϊός – Σοβαρά ασθενείς: Τα φάρμακα που βοηθούν – Οι σωστές δόσεις

Καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες, νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι η χρήση κορτικοστεροειδών σε ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από COVID-19 θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγαλύτερες δόσεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή COVID-19 έδειξε ότι παρόλο που η υψηλότερη δόση στεροειδών δεν μείωσε σημαντικά τη θνησιμότητα, παρατηρήθηκε μια τάση για όφελος χωρίς περαιτέρω παρενέργειες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, συγκρίθηκε η κλασική δοσολογία 6mg του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη με τα 12mg σε ασθενείς που χρειάζονταν μεγαλύτερη υποστήριξη για να διατηρήσουν τα επίπεδα του οξυγόνου τους. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη δοκιμή για την COVID-19 που αναφέρεται στη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα και μία από τις ελάχιστες «τυφλές» δοκιμές που έχουν διεξαχθεί επί του θέματος.

Παρόλο που προηγούμενες μελέτες υπέδειξαν ότι οι υψηλότερες δόσεις δεξαμεθαζόνης μπορεί να ωφελούν τους ασθενείς με πιο σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό, έχουν υπάρξει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ