Κυριακή 28.11.2021

Κορονοϊός: Ξεκινούν τα SMS για εμβολιασμό και πανδημία

Ενισχυτικές δράσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού έχει στα… σκαριά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενεργοποιώντας μια σειρά από εργαλεία για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και τη διευκόλυνση των ελέγχων πιστοποιητικών.

Η τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει την αποστολή SMS σε όλους τους εγγεγραμμένους πολίτες στην άυλη συνταγογράφηση, τόσο εμβολιασμένων όσο και ανεμβολίαστων, προκειμένου να τους ενημερώνει για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και να τους υπενθυμίζει τη δυνατότητα εμβολιασμού τους. Παράλληλα, συστήνεται Μητρώο Εμβολιασμένων και Νοσησάντων Εξωτερικού με σκοπό τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους, ειδικά όσο βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα που απαιτούν τον έλεγχο των πιστοποιητικών για την είσοδο σε χώρους εστίασης και παροχής υπηρεσιών.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το άρθρο 1 της τροπολογίας, στο χρονικό διάστημα, για το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορονοϊού και για τους σκοπούς της πρόληψης και της αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, μέσω της επίτευξης επαρκούς επιπέδου ανοσίας στον γενικό πληθυσμό της χώρας, δύνανται να αποστέλλονται γραπτά μηνύματα (SMS) ενημερωτικού ή υπομνηστικού χαρακτήρα σε κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει εγγραφεί στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα ότι θα στέλνει μηνύματα σε ανεμβολίαστους παρακινώντας τους να εμβολιαστούν, ωστόσο μηνύματα θα λαμβάνουν και οι εμβολιασμένοι τόσο για να τους υπενθυμίζουν την τρίτη δόση του εμβολίου όσο και για να τους ενημερώνουν για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στη σύσταση Μητρώου Εμβολιασμένων Εξωτερικού, αυτό θα αφορά πολίτες και με ψηφιακά διαθέσιμο πιστοποιητικό και με έγχαρτο που έχει εκδοθεί είτε από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. είτε από τρίτη χώρα, με σκοπό την ακριβή καταγραφή των εμβολιασμών που έγιναν εκτός Ελλάδας, αλλά και τη διευκόλυνση στην άσκηση των δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και μακροπρόθεσμης παραμονής και εργασίας στην ελληνική επικράτεια. Σημειώνεται ότι για την καταχώριση στο Μητρώο, το φυσικό πρόσωπο πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr, αλλά και τα σχετικά πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις εμβολιασμού. Μετά την καταχώρισή του στο Μητρώο, το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει ψηφιακά επαληθεύσιμο πιστοποιητικό δύναται να αιτείται την έκδοση Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 της Ε.Ε. Αντίστοιχα, αυτοί που δεν διαθέτουν μη ψηφιακά επαληθεύσιμο μπορούν να ζητούν την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού ή ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, εφόσον στην τελευταία περίπτωση έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον μία δόση εμβολιασμού στην Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση της καταχώρισής τους στο Μητρώο, το φυσικό πρόσωπο μπορεί να αιτηθεί τη διενέργεια εμβολιασμού στη χώρα μας είτε πρόκειται για αναμνηστική δόση που έγινε εκτός συνόρων είτε για εμβολιασμό μετά από νόσηση από Covid.

Αντίστοιχη διαδικασία με την παραπάνω ακολουθείται και για το Μητρώο Νοσήσαντων Εξωτερικού από τον κορονοϊό.

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει την αύξηση του προϋπολογισμού για την καταβολή επιχορήγησης των εμβολιασθέντων ατόμων, εν προκειμένω των νέων που είναι δικαιούχοι του freedom pass.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ