Τετάρτη 29.11.2023

Κώστας Αστυρακάκης, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Κώστα Μουτζούρη ” Αγαπώ αυτόν τον τόπο και νοιάζομαι για τους ανθρώπους του”

Σήμερα τελευταία ημέρα παρουσίασης των υποψηφιών μας και εμείς αναδημοσιεύουμε τις συνεντεύξεις που έδωσαν οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι!

Καλή τους επιτυχία!

 

Σήμερα έχουμε την τιμή να έχουμε στο lesvos pen να φιλοξενούμε τον Κώστα Αστυρακάκη, ο οποίος είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Κώστα Μουτζούρη.

Ο Κώστας Αστυρακάκης διακρίνεται για την αξιοπρέπειά του και για τη μαχητικότητά του από όποια δημόσια θέση εκλέχθηκε.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 

Κύριε Αστυρακάκη,

1.Συμμετέχετε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές με τον κύριο Μουτζούρη. Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι για αυτή την απόφαση

Γιατί με τίμησε με την πρότασή του ένας άνθρωπος που δοκιμάστηκε τέσσερα χρόνια και τα πήγε καλά, αφού είναι γνώστης του αντικειμένου. Επίσης, είναι ένας άνθρωπος που επικοινωνεί με τον κόσμο και μπορεί όταν χρειάζεται από την θεσμική του θέση να υπερασπίζεται τον τόπο του και τους κατοίκους του. Όπως έπραξε για παράδειγμα στις περιπτώσεις της Καράβας και της Βάαστριας. Σέβεται την ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης και το εφαρμόζει στην πράξη.

 

2.Ποιος ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε δεύτερο βαθμό κατά τη δική σας κρίση;
Ο ρόλος της είναι και επιτελικός, όσον αφορά τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Προγράμματος αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και παρεμβατικός όσον αφορά τη διαχείριση – ως φορέας υλοποίησης – ευρωπαϊκών πόρων ή εθνικών πόρων για την επίλυση προβλημάτων, την κάλυψη αναγκών της πρωτοβάθμιας κυρίως αυτοδιοίκησης σε υποδομές αλλά και σε έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

από τη συνάντηση του συνδυασμού εν όψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 

 

3.Πείτε μας για ποιο λόγο οι πολίτες να ψηφίσουν τον Κώστα Μουτζούρη ;
Γιατί παρότι η θητεία του συνέπεσε με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, με κρίσεις λόγω του προσφυγικού ζητήματος και εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που κατά διαστήματα έκλεινε υπηρεσίες και αδρανοποιούσε δραστηριότητες, η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη εξασφάλισε και διαχειρίστηκε 100 εκατομμύρια περισσότερα από την προηγούμενη , έφτιαξε (εγκρίθηκε) έναν νέο πιο σύγχρονο ΟΕΥ που ανοίγει τον δρόμο για διεκδίκηση στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας με εξειδικευμένο προσωπικό, προς βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που παρέχει.

Έδωσε τις κατευθύνσεις στο νέο ΠΕΠ για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της παραγωγικότητας στα νησιά, την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της φτώχιας με πληθώρα προγραμμάτων ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης σε δομές εκπαίδευσης και υγείας με παράλληλη ενίσχυση των δομών αυτών σε εξοπλισμό και υποδομές. Επίσης, και τα 80 εκατομμύρια του προγράμματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με αντιπλημμυρικά έργα και έργα αντιπυρικής προστασίας, αποτελούν σημαντική και επίκαιρη συνθήκη.

Την προηγούμενη τετραετία έγιναν και πολλά έργα υποδομής σε δρόμους, λιμάνια, παρεμβάσεις σε ποτάμια, έργα ύδρευσης αλλά και πολλές παρεμβάσεις στον πολιτισμό και σε μικροέργα στις κοινότητες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

 

από την έκθεση Philoxenia της Θεσσαλονίκης όπου τιμώμενο μέρος ήταν η Λέσβος

4.Κώστας Αστυρακάκης: Για ποιο λόγο να σας ψηφίσει ένας πολίτης της Περιφερειακής ενότητας Λέσβου;
Νομίζω πως η γνώση και η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί θα είναι πολύ χρήσιμα για την καινούρια θητεία της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου. Θεωρώ όμως πως το σημαντικότερο στοιχείο που με συνδέει με τους ανθρώπους του τόπου μας είναι η αναγνώριση πως αγαπώ αυτόν τον τόπο και νοιάζομαι για τους ανθρώπους του. Μου το λένε κάποιες φορές φίλοι μου πως επειδή έχω πάθος για αυτό που κάνω , κάποιες φορές δουλεύω ατέλειωτες ώρες για να δημιουργήσω ιδέες και δράσεις. Είμαι πολύ ευχαριστημένος πάντως και ευγνώμων για την έως τώρα αναγνώριση της προσπάθειάς μου από τους συμπολίτες μου.

στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Κώστα Μουτζούρη

 

5.Έχετε μία μακρά πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και είστε ένας αγαπητός και έμπειρος πολιτικός. Θα θέλαμε να μας πείτε τρεις κομβικές προτάσεις που θα θέλατε να υλοποιηθούν εάν ο Κώστας Μουτζούρης εκλεγεί.
Να βοηθήσω να χτυπηθεί η ανεργία στα νησιά μας και να ανοίξουν προοπτικές επιχειρηματικότητας από νέους ανθρώπους , ώστε να μπορούν να ζουν άνετα σε ένα νησί που έχει όλες τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να βοηθηθούν σε αυτό. Αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια , αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες, ενθαρρύνσεις και ενισχύσεις της συνεργατικότητας μεταξύ διαφορετικών επαγγελματικών φορέων. Δηλαδή, στο Περιφερειακό Πρόγραμμα που έχει εγκριθεί υπάρχουν αρκετά χρήματα για έρευνα και καινοτομία – όπως η ερευνητική δομή της Χίου για τη μαστίχα- που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας κυρίως αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων και στην εφαρμογή καινοτόμων ιδεών ως προς τη χρήση τους και την προώθησή τους. Οι συνεργασίες Φορέων Τουρισμού με τους παραγωγούς αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων με την ανάλογη ενημέρωση και τα ανάλογα κίνητρα , θα βοηθήσουν τόσο στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών από τις τουριστικές δομές , όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας και των οικονομικών δυνατοτήτων των αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Η ανάδειξη επίσης, της Λεσβιακής κουζίνας και της γαστρονομίας -που διαθέτουν ποικιλία και ποιότητα- μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από το ΠΕΠ με τις συνέργειες φορέων εστίασης , φορέων τουρισμού και με φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εμπειρία και μακρόχρονη ενασχόληση και βιβλιογραφία στον τομέα αυτό.
Τέλος, η λειτουργία Οργανισμών Τουριστικής Ανάπτυξης και συνέργεια της Περιφέρειας με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με τους αντίστοιχους φορείς , θα αναβαθμίσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και θα ενισχύσει σε ποιότητα και ποσότητα το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα της Τουρκίας , με την οποία έχουμε χτίσει (με προσωπική μου συμβολή ως Αντιδημάρχου) τα προηγούμενα χρόνια άρρηκτες σχέσεις (αδελφοποιήσεις Μουσείων , παρουσιάσεις του νησιού μας σε Μουσεία, δημιουργία Συλλόγου Φίλων Μυτιλήνης από επιφανείς Τούρκους και διανοούμενους.

από τη Biennale της Κωνσταντινούπολης όπου συμμετείχε η Λέσβος (BIENNALE ISTANBUL- MIDILI) .. Στη φωτογραφία είναι  ο Κινέζος ζωγράφος -εικαστικός Άι Γουέι Γουέι (Ài Wèiwèi) και η Σεβντα Ελγκίζ σύζυγος του Ιδιοκτήτη του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης, Ζαν Ελγκίζ 

 

6.Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς: Τί κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας , ποια τα χόμπι σας και τι στοχεύετε στο μέλλον;
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία που αφορούν την ιστορία του τόπου μου στη διαδρομή του χρόνου. Μ ’αρέσουν οι στιγμές που παίζω με τον εγγονό μου, αφού η αθωότητα των παιδιών με κάνει να ξεχνάω όλες τις μικρότητες της καθημερινότητας και να είμαι χαρούμενος. Χαλαρώνω πίνοντας καφέ με φίλους ή βλέποντας κανένα μπασκετάκι ή ποδόσφαιρο ή στίβο ή τένις, με Ελληνικές ομάδες και συμμετοχές. Το χόμπι μου είναι να επισκευάζω, αναπαλαιώνω, συντηρώ έπιπλα και μπαούλα που βρίσκω κυρίως στα σκουπίδια. Έχω πάρει μέρος και σε κανένα- δυο εκθέσεις της Εικαστικής Παρέμβασης.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

 

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις του Κώστα Αστυρακάκη και στο facebook

 https://www.facebook.com/astyrakakisk 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ