Τρίτη 06.06.2023

Λίμπιντο: H φυσική ορμόνη που μπορεί να την απογειώσει

Για ποιο λόγο τα νέα ζευγάρια, και ιδιαίτερα οι millennials, απέχουν από το σεξ λόγω πεσμένης διάθεσης;

Όπως διαφορετικές μελέτες έχουν αναδείξει, η μειωμένη λίμπιντο θα μπορούσε να είναι απόρροια αυξημένου άγχους ή και υποχρεώσεων, όπως η ανατροφή των παιδιών. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από το βρετανικό δίκτυο συμβουλευτικής Relate, το 61% των ατόμων ηλικίας 30 ετών ανέφεραν ότι κάνουν λιγότερο σεξ απ’ ό,τι θα ήθελαν λόγω των παιδιών, ενώ το 31% δήλωσε ότι «έχασε τη λίμπιντό του από τότε που απέκτησε παιδιά». Άλλοι ανέφεραν το άγχος που μπορεί να προέρχεται και από το εργασιακό τους περιβάλλον.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, Βρετανοί επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου εκτιμούν τώρα ότι έχουν βρει τη λύση για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μέσω μιας νέας θεραπείας με τη φυσική ορμόνη κισπεπτίνη.

Οι προς το παρόν διαθέσιμες θεραπείες συμπεριλαμβάνουν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, που όμως δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική για όλους. Η κισπεπτίνη, από την άλλη, έχει την ιδιότητα να διεγείρει την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών από τον υποθάλαμο στον εγκέφαλο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ